Foto: arhiv MMC
Foto: arhiv MMC

Vzrok za ponedeljkove neprijetne vonjave vode naj bi bil v premalo izpranih ceveh in vdoru 'postane' vode v vodovodno omrežje Anhovega, pojasnjujejo v kanalskem Režijskem obratu. Takšno onesnaževanje je že stalnica in ljudje so zdravstveno ogroženi, opozarja Anastazija Makorič Bevčar z Liste za zdravje in kakovost bivanja: "Ljudje so mi povedali, da so bruhali, imeli drisko zaradi tega. Ne da ni primerna za pitje, tudi za umivanje ni primerna. Zdaj smo dobili navodilo, da moramo vodo vsako uro za deset minut izpuščati."

Svetnik Desusa in predsednik Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle, Jože Valentinčič: "Naj se izve, kdo je za to kriv in naj se ga sankcionira. To niso heci, to je zdravje ljudi." Kje iskati odgovornost? "Ja, ne vem, a je dol v Sal-Investu, ne vem."

A krivec za hudo onesnaženje vode iz družbe Eternit pred dvema letoma tudi še ni znan, ugotavljajo v kanalski občinski upravi. Županja Tina Gerbec o reševanju teh težav: "Je pa tako, da moramo najprej pridobiti vsa gradbena dovoljenja in vse ostalo, kar je nujno potrebno, kajti čim se bo občina priklopila na Mrzlek, potem ta del težav odpade."

Prvo vzorčenje je pokazalo, da ni šlo za kemično onesnaženje, do končnih analiz pa v Anhovem ostaja ukrep prekuhavanja vode, sporočajo še iz Režijskega obrata.