Kdaj pride avtobus? 16.11. 2022 Foto: Radio Koper
Kdaj pride avtobus? 16.11. 2022 Foto: Radio Koper

Občan, ki na avtobusni postaji pri koprski banki čaka na mestni avtobus, nam pokaže prikazovalnik predvidenih prihodov avtobusov: "Vidite, ta se je ustavil na 16. 11. 2022. Drugi prikazovalnik že nekaj let kaže 4. november."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Nekateri potniki tega ne pogrešajo preveč: "Prav je, da vprašate, ker tega je veliko. Ne vem, ali se res znajdemo na teh tablah prihodov in odhodov. Ni treba pa biti paničen. Se pač počaka."

Drugi bi se lažje znašli, če bi lahko prihodom sledili prek aplikacije, nam pove mlajši potnik:
"Pomagalo bi, če bi videl prek aplikacije, kakšna je zamuda ali kdaj bo prišel avtobus."

Koprska občina ne plačuje več vzdrževanja pred leti naročene aplikacije MOKBUS. Na koprski občinski upravi priznavajo, da sistem ni tak, kot bi moral biti. "Trenutno imamo vzpostavljeno testno sledenje avtobusov, vendar podatki niso dovolj točni in ažurni, da bi lahko koristili občankam in občanom, zato s koncesionarjem, to je Arrivo, usklajujemo najboljši način ažurnega pridobivanja točnih podatkov," pravijo na občini.

Sledenje avtobusom in vzpostavitev informacijskih tabel bodo uredili po zgledu drugih mest, najkasneje s podpisom nove koncesijske pogodbe za izvajanje mestnega prometa, to bo konec prihodnjega leta, testno pa že prej.