Najbogatejša Slovenca sta tudi drugo leto zapored zakonca Samo in Iza Login, ki sta svojo prednost še povečala in sta trikrat bogatejša od drugega na lestvici Sandija Češka iz Studia Moderna. Foto: EPA Foto:
Najbogatejša Slovenca sta tudi drugo leto zapored zakonca Samo in Iza Login, ki sta svojo prednost še povečala in sta trikrat bogatejša od drugega na lestvici Sandija Češka iz Studia Moderna. Foto: EPA Foto:
false
Od lani je vrednost premoženja po oceni revije Manager najbolj, skoraj trikratno, zrasla Ivu Boscarolu, skupaj s hčerko sta lastnika proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Foto: AP

Lestvica najbogatejših, ki jo objavlja revija Manager, vsako leto vzbudi veliko pozornosti. Na vrhu seznama ni bistvenih sprememb: prvo mesto že nekaj let zasedata Iza in Samo Login, najbolj znana po aplikaciji govorečega mačka Toma.

Najbogatejši Primorec je , drugo mesto med Primorci pa zaseda Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave in lastnica Prve Group in Deos. Njeno premoženje je ocenjeno na dobrih 35 milijonov evrov. Žnidaršičeva je znana tudi kot prva nadzornica Luke Koper.

Iz Postojne prihajata tudi tretja najbogatejša Primorca, zakonca Batagelj, Postojnska jama. Njuno premoženje je vredno slabih 29 milijonov evrov, v letu dni je zraslo za 36 odstotkov, zato sta se letos uvrstila na 40 mesto. Prvič se je na lestvico uvrstil njun someščan Valter Šajn, lastnik podjetja Sawal, prodajalec vozil znamke Opel. Najdemo ga pri koncu lestvice, na 94.mestu.

Na 51. mesto in na četrto med Primorci sodi David Kobal, poleg Lorisa Požarja eden od solastnikov sežanskega Gold Cluba, kjer se sicer dogajajo lastniške spremembe, a jih ne želi nihče od njiju komentirati. Kobalovo premoženje ocenjujejo na dobrih 26 milijonov evrov.

Na lestvici je še 6 zaposlenih v Kolektorju, družina Škrlj iz Vrhpolja ter ajdovski podjetnik Andrej Slokar, ki ima v lasti družbo Incom, v kateri izdelujejo sladolede. Če bi lestvico še malo podaljšali, bi se nanjo uvrstil tudi Koprčan Valter Kobeja, lastnik podjetja Piloti, ki v koprskem pristanišču sodeluje pri usmerjanju večjih ladij na privez. Njegovo premoženje ocenjujejo na dobrih 12 milijonov evrov. Na seznamu pa letos ne najdemo družin Polič in Svetlik, niti Koprčana Ariona Habestorja, ki so kar nekaj let sodili med najbolj premožne.

Nataša Ugrin Tomšič