Tradicionalni festival Kino Otok, katerega del je tudi Kino Istra, bo letos v Izoli potekal avgusta. Foto: Kino Otok
Tradicionalni festival Kino Otok, katerega del je tudi Kino Istra, bo letos v Izoli potekal avgusta. Foto: Kino Otok

Kino Istra je potujoči kino zavoda Otok, ki s filmskim in drugim kulturnim programom obiskuje kraje v slovenski Istri. S sproščanjem ukrepov so prvo filmsko projekcijo v tem mesecu prikazali v domu krajanov v Šmarjah, obiskali pa bodo še Gračišče, Sv. Anton, Škofije in Marezige. S projektom se povezujejo predvsem z lokalno skupnostjo, odziv pa je zelo dober, pravi direktorica Zavoda Otok Lorena Pavlič: "V različnih kulturnih domovih, z različnimi aktivnimi kulturnimi društvi skupaj soustvarjamo takšno zgodbo in takšno ponudbo, ki privablja predvsem lokalne prebivalce. Obenem gre za resnično vrhunske dogodke, kot bo v Marezigah na primer Fellini, ob lanski 100-letnici bomo predstavili nekaj njegovih mojstrovin."

O izboru šestih filmov, med katerimi so tudi Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Je lektrika ubila štrige in dokumentarec Jadralke, Pavličeva pravi: "Razmislili smo, kaj je primerno za regijski prostor, seveda ne more biti vse Istra, ker ni tolikšne produkcije, ampak to je projekt, ki je povezan tudi s festivalom v Motovunu in tu povezujemo slovensko in hrvaško stran Istre, iščemo vsebine, ki so zanimive za lokalne prebivalce, hkrati pa imajo tudi težo v mednarodnem prostoru."

Projekt Kino Istra se osredotoča tudi na filmsko vzgojo. V Gračišču tako danes prvič pripravljajo filmsko delavnico, v kateri bodo otrokom skozi zgodbe in risbe približali nastanek filma. Do konca leta bo potujoči kino redno obiskoval trinajst istrskih krajev brez kinodvoran.