Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V Splošni bolnišnici Izola v zadnjih 14 dneh beležijo posamezne vdore koronavirusa na druge oddelke. Največkrat gre za interni in kirurški oddelek, ki sta tudi največja. V skoraj vseh primerih je bil potek bolezni blag. Paciente v teh primerih izolirajo in zdravijo na covidnem oddelku.

Onkološki inštitut z rdečo cono

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani so morali vzpostaviti rdečo cono, saj so pri nekaj bolnikih odkrili okužbo. Zaradi tega je kirurška dejavnost nekoliko okrnjena, pravi direktorica Irena Oblak. Razmere, ki seveda zanimajo primorske bolnike, ki se zdravijo na onkološkem inštitutu.

Druge paciente v sobi in osebje dodatno testirajo. Strokovni direktor Dušan Deisinger: "Vse bolnike, ki prihajajo v našo bolnišnico, še posebej tiste, ki so namenjeni v bolnišnično obravnavo, bodisi v ambulante bodisi na oddelek, na vhodu testiramo. Naprej gredo samo negativni, a se je zgodilo, da so se čez čas izkazali za pozitivne. V teh primerih je prišlo do okužbe iz okolja."

V zadnjih dveh tednih v Izoli na vhodu dnevno zaznajo 3-4 osebe s pozitivnim izidom testiranja, kar se prej ni dogajalo, je še pojasnil Deisinger.
V šempetrski bolnišnici so v zadnjem času zabeležili dva vdora koronavirusa v belo cono, in sicer na internističnih oddelkih. Paciente, ki so bili na testiranju pozitivni, so takoj premestili na covidni oddelek, ostale pa presejalno testirajo skladno z navodili Službe za obvladovanje bolnišničnih okužb.