Iztok Humar je konje na posestvu Ravne posnel marca. Foto: Facebook
Iztok Humar je konje na posestvu Ravne posnel marca. Foto: Facebook

Na posestvu Ravne ima Kobilarna Lipica žrebčarno – trenutno skrbijo za 35 žrebet in za tri upokojene delovne konje – kastrate. Mednarodni dresurni trener Iztok Humar vodstvu kobilarne očita vrsto nepravilnosti, od slabe oskrbe pa do nepravilnosti pri prodaji odpisanih, ostarelih konj. Na Ravnah stroke ni, pravi Humar. Konji so zanemarjeni, prepuščeni sami sebi in umiranju: "V kolikor sami ne umrejo, jim pomagajo z evtanazijo. So v gozdni ogradi, polni blata in gnoja, na katerega jim polagajo seno. Eno umazano posodo za vodo imajo, travnika ne vidijo."

Vodja konjereje in konjeništva v Kobilarni Lipica Janez Rus pravi, da očitki ne držijo in so zavajajoči: "Po zootehniških standardih, ki so predpisani, si v Kobilarni Lipica nimamo kaj očitati. Vsi lipicanci, tudi tisti, ki so stari prek 30 let, nimajo nobene uporabne vrednosti, so deležni vse tiste oskrbe, ki je za njih potrebna." Konji so res ostareli, imajo zdravstvene težave in za delo niso več primerni. Na očitke, da so polni odpadle dlake, pa: "V spomladanskem času dlaka konjem odpade in dejstvo je, da se ti konji ne čistijo vsak dan, kot se čistijo športni delovni konji, ampak se oskrbujejo in čistijo po potrebi."

Humar pa za nepravilnosti krivi predvsem politiko in jo na problematiko tudi opozarja: "Pri vseh vladah v zadnjih 30 letih ni nihče nikoli ukrepal." Na gospodarskem ministrstvu, ki bdi nad lipicanci, odgovarjajo, da vsa opažanja v zvezi s kobilarno jemljejo skrajno resno in se na opozorila tudi odzivajo. Sredi meseca so opravili nenapovedan inšpekcijski nadzor, ki pa ni pokazal nepravilnosti.