Foto: Facebook Koča na Kokoši
Foto: Facebook Koča na Kokoši

Za obnovo Koče na Kokoši je najemnik Matjaž Cotič na razpisu pridobil dobrih 250 tisoč evrov evropskih in državnih sredstev, sam bo dodal še dobrih 60 tisočakov oziroma 20 odstotkov investicije. S planinskim društvom so rešili nesoglasja glede delne povrnitve vložka, da je energetska sanacija lahko stekla, nam je pojasnil najemnikov sin, Matija Cotič: "Izolacija stavbe, saj do sedaj ni bila izolirana, pride še sončna elektrarna, dobili bomo tudi nove zalogovnike za vodo. Bomo izboljšali zadevo, da bo uporabna za nas in vse obiskovalce, saj koča ni naša, ampak je last občine Sežana, da bo v korist vsem."

Z obnovo bodo odpravili tudi pomanjkljivosti, zaradi katerih je koči še pred nekaj dnevi grozilo zaprtje, ki ga je odredil sanitarni inšpektor. "Z inšpektorjem smo zadeve uredili, poslali smo zahtevano dokumentacijo in bo koča odprta še naprej. Razen če bo potrebno zaradi kakšnih nevarnih del ali če ne bo varno za obiskovalce, takrat jo bomo zaprli."

Ob gradbišču bodo za večjo varnost in lažje delovanje postavili še šotor, dela pa bodo po napovedih zaključena do konca septembra.