Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svetniška skupina Povezani, ki jo večinsko sestavljajo člani Liste nekdanjega novogoriškega župana Mateja Arčona, se s kritikami na račun dela sedanjega župana vedno pogosteje oglaša v javnosti. Pred kratkim so izpostavili, da so zaskrbljeni in razočarani, ker so občine v regiji dobile skoraj 12 milijonov evrov evropskih sredstev za gradnjo kolesarske mreže, Nova Gorica pa nič. Očitke povzema svetnik Aleš Markočič: "Razočarani smo nad tem, da občina ni zajahala vala evropskih sredstev, ki jih država ponuja za lokalni nivo. Niso tukaj samo kolesarske poti, tu je tudi področje kulture, šolstva … In mislimo, da so s strani občine premalo angažirani. Ali ni dovolj znanja ali pravega vodenja, da ta sredstva, ki jih država velikodušna ponuja lokalnemu nivoju, ne znajo črpati."

Prijavljena kolesarska povezava med Ajševico in Ozeljanom v višini 1,3 milijona evrov je padla v vodo, ker ni dobila soglasja s strani Zavoda za varstvo kulturne in naravne dediščine. Zakaj, pojasnjuje župan Klemen Miklavič: "Ko so izbirali traso, niso preverili, kjer poteka, in seveda potem niso ugotovili in vedeli, da poteka čez varovano območje, kjer živi posebna vrsta metulja. Zato smo dobili negativno soglasje in zato v tem krogu nimamo kolesarskih poti."

Zaradi navedenega bodo poiskali drugo traso, ki naj bi jo uvrstili v državni program kolesarskih poti. Po zagotovilih Miklaviča bodo kolesarske poti po mestu izpeljane tako, kot so bile načrtovane.