V vseh štirih občinah želijo gostu ponuditi možnost doživetij v okolju, kjer preživlja oddih.
V vseh štirih občinah želijo gostu ponuditi možnost doživetij v okolju, kjer preživlja oddih.

Čeprav turizem niso le številke, podatki povedo marsikaj. V juliju so v piranski občini, kjer je polovica vseh turističnih namestitev v slovenski Istri, zabeležili 13 odstotkov več prenočitev kot lani in samo 7 odstotkov manj kot v sezoni pred epidemijo. Večina je domačih gostov, a vračajo se tudi tuji, Avstrijci, Madžari, ne pa še Italijani. Direktor Turističnega združenja Portorož Aleksander Valentin:

"Verjetno bo koriščenja bonov manj, saj so vrednosti manjše. Prvi val je že šel mimo. Kar pa ni nujno, da bo povpraševanje po namestitvah in storitvah manjše. S kampanjami za istrsko destinacijo je prepoznavnost večja, in v sezono smo uspešno zajadrali."

Koper doživlja preboj, prenočitev v juniju je bilo več kot junija 2019. Ključno je, da je se je odprlo več novih namestitev, nov mestni hotel. Direktorica Zavoda za turizem, kulturo in prireditve Mojca Vojska:

"Trenutno je povpraševanje večje od ponudbe. A Koper je pripravljen na sprejem turistov, povečale so se površine za kopanje. Tudi druge ponudbe doživetja se dodatne razvijajo, za turista ni dovolj nočitev, ampak tudi, kaj lahko na destinaciji za početi."

V turistično informacijskem centru Ankaran opažajo izredno veliko povpraševanja družin in upokojencev bodisi pri zasebnikih ali hotelskih nastanitvah. Nina Jurinčič:

"Tako kot lani imamo tudi letos nove ponudnike, manjše sobodajalce. Povpraševanja je res veliko, mogoče tudi zaradi cenovne ugodnosti in bonov."

Izolski hoteli so dobro zasedeni in večina ima rezervirane zmogljivosti.