Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Čeprav bi morale biti javne ustanove dostopne tudi invalidom, marsikatera ni. Majhen pripomoček, pravijo mu goseničar, ki lahko reši velike težave, pravi direktor pokrajinskega muzeja, Luka Juri: "Goseničar je idealna rešitev za palače, kjer so druge investicije, denimo dvigalo, problematične. Pri nas toliko bolj, ker ima vsaka soba prag, rabili smo nekaj čim bolj fleksibilnega."

Žal se bodo morale osebe, ki bi želele vstopiti, predhodno naročiti, saj z goseničarjem upravlja uslužbenec doma upokojencev. Muzej si ga bo delil z osrednjo knjižnico. Ravnatelj David Runco: "Mislim, da je narejen prvi korak in da bomo v bodoče ob podpori občine pridobili to storitev."

Pridobitve je vesel tudi predstavnik društva paraplegikov Istre in Krasa, Vojko Gašperut: "S tem smo dosegli, da stopnice niso več problem."

"Stavba koprske občine ni dostopna invalidom, če je potreba, pridejo uslužbenci v pritličje," pravi koprski župan Aleš Bržan in napoveduje, da bodo šli, če bo potreba, v nakup novih goseničarjev. Eden stane pet tisoč evrov.