Foto: Marjetica Koper
Foto: Marjetica Koper

Postopek izbire ponudnika te tehnologije sušenja blata je v mestnem svetu pred dnevi sprožil dolgo razpravo. Naložbo je treba ustaviti, dokler revizija izbora izvajalca ne bo zaključena, je menil Boris Popovič, pobudnik, da se o tej naložbi sploh razpravlja v mestnem svetu: "Ne strinjamo se, da je ta način edini pravi in možen, saj so še drugi načini."

Vseeno so pristali, da se poskusno obratovanje začne: "Mislim, da bo smrdelo in ropotalo. Zavračanje poskusnega obratovanja ne bi nič pomenilo, saj je investicija tako daleč in je smotrno, da to dovolimo in vidimo, kaj se zgodi."

Podobno napravo so imeli v Logatcu, a so jo tam zaradi hrupa in smrada prenehali uporabljati. Vodstvo Marjetice je svetnike prepričevalo, da v Kopru ne bo tako. Direktor Davor Briševac: "Komunalno blato pač smrdi. Problem koprskega blata je, da gre za čisto organska snov, ker ni veliko industrije. Prav zato smo planirali trostopenjski filter zraka, ki naj bi omejil prekomeren iznos vonjav v okolje."

Ankaranska občina, ki je solastnica Marjetice, od začetka nasprotuje takšni naložbi oz. postopku, ki je pripeljal do nje. V teku je revizija.