Sejo volilne komisije je v začetku spremljal tudi Boris Popovič. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Volčanšek
Sejo volilne komisije je v začetku spremljal tudi Boris Popovič. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Volčanšek

Občinska volilna komisija je v celoti zavrnila tako ugovor Borisa Popoviča, kot ugovor Aleša Bržana, kar pomeni, da je izid volitev nespremenjen in je novoizvoljeni župan Kopra Aleš Bržan. Število glasov se je sicer spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja župan. Po novem naj bi imel celo 17 glasov prednosti.

Malo pred polnočjo, po skoraj osemurni seji, je predsednik volilne komisije povedal: "Dokončna odločitev je, da se oba ugovora zavrneta v celoti. To pomeni, da imata ob vložnika ugovorov možnost vložiti pritožbo na občinski svet, to je do začetka konstitutivne seje. Število glasov se je spremenilo, o podrobnostih ne bi govoril, saj moramo končno poročilo še spisati. Število glasov se je spremenilo, mislim da za 10, zato, ker smo morali pretresati navedbe iz ugovora od A do Ž. Zato smo morali opraviti štetje na enem od volišč."

Popovičev odvetnik Franci Matoz pravi: "Dokazal sem, da so napake bile." Ali bo vztrajal do Ustavnega sodišča? "Vedno je na koncu Ustavno sodišče, saj gre za volilno pravico. A ne bi prejudiciral, rad bi počakal na obrazložitev sklepa, saj me zanima, kako bo ta sestavljena. Potem se bomo odločali, kako naprej in ali se pritožiti na občinski svet. Šele potem je možen upravni spor."

Prvo sejo občinskega sveta mora sklicati Boris Popovič, predvidoma bo 20.decembra.

Koprska občinska volilna komisija je skoraj osem ur odločala o ugovorih na potek in izid volitev za župana. Domnevne nepravilnosti so se nanašale na 16 volišč, napak pri štetju niso zaznali. Seja je bila zaprta za javnost, udeležili so se je lahko lahko predstavniki oz. oba kandidata Boris Popovič in Aleš Bržan.

Boris Popovič je trdil, da nekaterim volilcem ni bilo omogočeno glasovanje na domu ter da so bile nekatere glasovnice izločene kot neveljavne, čeprav naj bi bila volja volilca jasno izražena. Aleš Bržan je v ugovoru opozarjal na neskladje med zapisniki in volilnimi imeniki.

Na začetku je sejo spremljal tudi Boris Popovič, ki je nato odšel na Miklavževanje na Titov trg. Prisoten pa je bil njegov odvetnik Franci Matoz, ki je pred začetkom ponovil razloge za ugovor: "Pričakujemo, da se vse glasovnice še enkrat preštejejo, preverijo in da bo vsak dvom odpravljen. Želimo prešteti vse. Glede na število glasovnic in tesen izid menimo, da gre za verjetnost, da do napake pride. Ne gre za nezaupanje v delo odborov."

Tudi Aleš Bržan je do prišel sedeža občine, a se seje ni udeležil, saj je za to pooblastil zaupnike oz. odvetnika. Med čakanjem je dejal: "Vse kar lahko povem, dokler čakamo, je to, da verjamem, da bo komisija odločila v skladu z zakoni in da bo odločitev taka, kot mora biti. Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so nekateri razumeli, da je šla volilna kampanja že mimo in je čas, da se vse skupaj malo umiri," je odgovoril na vprašanja novinarjev.

Tjaša Škamperle, A.Š.