Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan
Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan

Artur Mlinar in Simon Burič sta soavtorja nagrajene in izbrane rešitve za nov zdravstveni center v Kopru. Želeli smo svetlo in zračno notranjost, pravi Burič: "Pritličje in nadstropje sta po obsegu največja, saj so tam programi, ki imajo največ uporabnikov: lekarna, pediatrija, družinska medicina in servisni prostori."

Potrjen projekt je torej na mizi, občina mora pridobiti gradbeno dovoljenje, izbrati izvajalca. Danes je investicijski načrt – težak 22 milijonov evrov – potrdil mestni svet. Župan Aleš Bržan: "Vmes bomo kandidirali za sredstva ministrstva. Predvidoma bi lahko začeli graditi leta 2026, tako da bi bil zgrajen do 2027."

Denar bo zagotovljen v več proračunskih letih, del bodo prispevale Obalne lekarne, del Zdravstveni dom Koper. Direktor Igor Hrvatin se veseli, da se je zamisel premaknila, a ga skrbi, od kod bo zdravstveni dom prispeval skoraj dva milijona: "Prav je, da prispevamo, a v takem obsegu, da ne bomo otežili ostalih nalog. Denimo izobraževanj, investicij v opremo."

V nov center bi preselili programe in ambulante, ki so zdaj v strogem središču mesta, tudi iz Bonifike in drugih dislociranih enot. Ambulante na podeželju bodo ostale.