Foto: PU Koper
Foto: PU Koper

Kolone tovornjakov, blatne ceste, prah in hrup spremljajo gradnjo drugega železniškega tira na območju Gabrovice, Dekanov, Škofij, Plavij in Senožeč. Nekaj ukrepov so že sprejeli, danes so jih ponovno pretresali v Mestni občini Koper. Tu so težave trenutno največje v Gabrovici. Marinko Hrvatin, koordinator za razvojne projekte v Mestni občini Koper: "Govorim o blatnih cestah, prahu, nespoštovanju prometnih predpisov."

Policija bo pripravila seznam dosedanjih ukrepov. "Končni rezultat je bil, da se s Krajevno skupnostjo vsak prekršek sporoči policiji in obvesti nas, na MO Koper, da bomo imeli evidenco."

Izvajalec, Kolektor, pa je ponovno obljubil, da bo storil vse, da bo pritožb čim manj. Največ težav povzroča gradnja stebrov, a ta bo zaključena konec februarja. Krajanom Dekanov pa so potrdili, da so dobili projektanta za protiprašno ograjo. "Kjer je betonarna v Dekanih, kjer je vhod v tunel T8," razloži Hrvatin.

Prebitje predora med Dekani in Škofijami je predvideno v začetku marca, do konca maja bo končana spodnja stopnica. "Z majem se zaključujejo vsi vplivi, ki so doslej motili življenje krajanov v Dekanih, na Plavjah in Škofijah."

V tem času je prišlo do onesnaženja potoka Vinjan, Osapske reke, z muljem, kar je krivda izvajalca. Zato bodo v kratkem naredili še dodaten zadrževalnik.