Potekajo na spletu in letalce urijo v poletih ter reševanju kriznih situacij. Spoznajo lahko različna letala slovenskega proizvajalca, tudi najnovejši električni model. Več tisoč udeležencev prihaja z vsega sveta.

Pipistrelove spletne delavnice letenja imajo več tisoč udeležencev z vsega sveta. Foto: Pipistrel
Pipistrelove spletne delavnice letenja imajo več tisoč udeležencev z vsega sveta. Foto: Pipistrel

Poleg uravnavanja hitrosti letala v različnih vremenskih pogojih tečajniki usvojijo tudi: "Osnovno poznavanje modela letala in varnostnih sistemom na letalu. Procedure letenja, postopki v sili, ki zajemajo scenarij odpovedi motorja, požara in dima v pilotski kabini ter aktivacijo reševalnega padala," razlaga Tadej Hožič s Pipistrela.

Interaktivni tečaji potekajo prek spletnega mesta Pipistrel online, ki ima že več tisoč uporabnikov, pojasnjuje sogovornik: "Udeleženci so vsi naši kupci iz skoraj sto držav širom sveta in vsi piloti in entuziasti, ki si želijo v teh težavnih časih, polnih omejitev, ohraniti stik z letalstvom in z njim povezano tehnologijo. Recimo temu "suhi trening", da ob odsotnosti fizičnega letenja možgane ohranjajo v formi in ohranjajo potrebno znanje."

Udeleženci se lahko seznanijo z različnimi modeli letal. Foto: Pipistrel
Udeleženci se lahko seznanijo z različnimi modeli letal. Foto: Pipistrel

Kot opozarja Hožič, je mogoče spoznati tudi prvo serijsko proizvedeno električno letalo na svetu: "Kjer se lahko tečajniki podrobno seznanijo z električnim pogonskim sklopom in drugimi specifikami električnih letal, ki bodo narekovala prihodnost letalstva."

Izobraževanja bodo na Pipistrelovi spletni strani brezplačno na voljo do julija. Ob koncu tečajniki prejmejo digitalno potrdilo.

Ivana Zajc