Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Preprostega in enovitega odgovora na vprašanje, kakšna bo letina oljk, že nekaj let ni. Razlike so med legami, celo v posameznem oljčniku, pravi specialistka za oljkarstvo pri Kmetijsko-svetovalni službi Koper Teja Hladnik: "Kot lani smo tudi letos v juliju opazili rjavenje in odpadanje plodov. Razlogi so različni, povezani so z okoljskimi dejavniki, denimo lansko sušo, in tudi škodljivci, denimo vbodi marmorirane smrdljivke."

Škodljivec, marmorirana smrdljivka, denimo, je po besedah Jadrana Jakončiča v Brdih naredila veliko škode. "Kdor je ukrepal, ima oljke, kdor ni, oljk ni. Izpada je tudi do 80 odstotkov." Igor Novak ima nasade na Škofijah in v Ankaranu in pravi, da ponekod do oploditev sploh ni prišlo. "Tam pa, kjer je cvetelo, so plodovi začeli množično odpadati. Drevo, ki je imelo 30 kilogramov oljk, ima danes le kakšno oljko."

Prva torklja že melje – to je mini oljarna v poskusnem centru za oljkarstvo, kjer že delajo analize. Viljenka Vesel: "Lani je bila oljevitost višja, kot je zdaj. A to je šele začetek meritev. Tudi plodovi so še trdi, zeleni." Oljkarji, ki želijo pridelati olje z visoko vsebnostjo biofenolov, bodo pridelek pobrali v septembru.