Foto: Tilen Furlan
Foto: Tilen Furlan

Na lokaciji Stari jez na Soči pri Solkanu sta se v zadnjih dveh letih zgodili dve tragični utopitvi otrok.

Ob tragičnih utopitvah dveh dečkov je že lani mestna občina skupaj s Soškimi elektrarnami Nova Gorica (SENG) in domačimi kajakaši uvedla nekatere, predvsem opozorilne ukrepe, ki so jih v podpisanem sporazumu nadgradili. Župan Klemen Miklavič: "Table, ki jasno povedo, kakšna so tveganja ob in v reki, informator, ki bo obiskovalce, zlasti tiste, ki pridejo prvič, napotil k tem tablam. Jeklenica, ki opozarja z znaki za tiste, ki prihajajo s čolni. Stebrički, ki opozarjajo na spreminjanje gladine vode." Dodatno bodo namestili tablo, da je nad kopališčem hidroelektrarna, pove Miklavič: "Elektrarne se od tukaj ne vidi. To pomeni, da je nekomu, ki je prvič tukaj, težko razumeti, da se nevarnost lahko pojavi v hipu."

Med 15. junijem in 4. septembrom bodo v SENG omejili obratovanje, pojasnjuje direktor Radovan Jereb: "Na način, da se bo to poznalo s pomembnim zmanjšanjem dnevnih nihanj gladine vode. In dodatno, ko voda doseže nivo Starega jeza, se delovanje ustavi za 10 minut. Tako se omogoči morebitnim obiskovalcem, da se lahko varno umaknejo na brežino."

Novost sta tudi reševalna ploščad in spustna klančina za reševalne čolne gasilcev. Tako imenovani informatorji, ki so že lani obiskovalce opozarjali na nevarnosti, bodo to počeli tudi v letošnji kopalni sezoni.

Podpisa sporazuma se je udeležil tudi član poslovodstva Holdinga Slovenske elektrarne Uroš Podobnik, ki je povedal, da gre na tem območju Solkana za posebno območje. "To specifiko smo prepoznali. Se pravi, da je to območje, ki je lokalni skupnosti zelo pomembno, ki ima določeno tradicijo, dejavnosti na tem območju imajo tradicijo, nenazadnje tudi dejavnost kajakaštva."

Mestna občina namerava osnovnošolce s posebnim kratkim filmom ozaveščati o nevarnostih, ki pretijo na Soči, z namenom, da med njimi dvigne stopnjo previdnosti, ko se bodo odpravili na kopanje.