Nedavno zgrajeni vaški dom v Šaredu nad Izolo zaenkrat ne bo pristal na dražbi. Foto: TV Koper-Capodistria/zajem zaslona
Nedavno zgrajeni vaški dom v Šaredu nad Izolo zaenkrat ne bo pristal na dražbi. Foto: TV Koper-Capodistria/zajem zaslona

Izolski občinski svet pobude v zvezi z vaškim domom ni obravnaval, je pa bila prodaja občinskih nepremičnin spet ena od osrednjih točk. Vodja svetniške skupine Lista Izolani, Dušan Ambrož, je v razpravi ponovil stališče, ki ga v zvezi s prodajo nepremičnin zadnje čase vsakič izpostavi, z njim pa je med drugim utemeljil tudi pobudo. "Ta namen je bil vedno prisoten: prodat in se znebit! Ampak s tem, ko se mi znebimo neke nepremičnine, govorim o starem mestnem jedru, se znebimo tudi prebivalcev, pravih prebivalcev, tistih, ki bi radi tu živeli, ki so v našem mestu oz. občini rojeni in želijo tukaj ustvarjati, živeti, imeti otroke, karkoli že. S tem jim bomo to onemogočili."

Izolski župan Milan Bogatič je vnovič pojasnil, da je občina zaradi finančnega stanja prisiljena prodajati nepremičnine in da ne zmore vzdrževati tako obsežnega fonda stanovanj. Ima jih 316, kar jo, glede na število prebivalcev, uvršča na drugo mesto. Nekaj stanovanj je tudi praznih, ker niso primerna za bivanje. Župan je odgovoril tudi na vprašanje, kaj je z ustanovitvijo nove krajevne skupnosti Šared-Baredi, za katero je na referendumu novembra lani glasovalo 85 odstotkov volilnih upravičencev. Dejal je, da je postopek predpisan in ne bo končan še tako kmalu. "Kdaj lahko ta krajevna skupnost postopkovno sploh nastopi? Šele ko mine mandat temu občinskemu svetu in se takrat, ko se seveda spremeni statut, ustanovi nova krajevna skupnost. Volitve v to krajevno skupnost so tako kot za ostale krajevne skupnosti v naslednjem mandatu."

Župan je predstavil tudi svoje osebno mnenje. Če so se krajani odločili za svojo krajevno skupnost, jim je to treba tudi omogočiti, je dejal.