Novoletna okrasitev v Kopru dviga veliko prahu tudi zaradi posegov v kulturno dediščino starega mestnega jedra. Foto: Branko Matič
Novoletna okrasitev v Kopru dviga veliko prahu tudi zaradi posegov v kulturno dediščino starega mestnega jedra. Foto: Branko Matič

Na sporne posege v koprsko kulturno dediščino so najbolj glasno opozarjali v civilnem gibanju Skupaj, ki je pozvalo pristojne ustanove k ukrepanju. “Prepričani smo, da naročnik in investitor krši Zakon o varstvu kulturne dediščine, saj namesto da bi ohranjal dediščino in preprečeval škodljive vplive nanjo, ravna povsem nasprotno,« so takrat zapisali in k ukrepanju pozvali Direktorat za kulturno dediščino, Inšpektorat RS za kulturo in medije ter piransko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

V Mestni občini Koper so se na te navedbe pred dobrim tednom ostro odzvali in zapisali, da gojijo spoštljiv odnos do naše zgodovine in pestre kulturne dediščine ter da se zavedajo njenega pomena. Dodali so, da je občina pred začetkom postavitve pridobila tudi kulturno varstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine za izvedbo novoletne okrasitve objektov na Titovem trgu in ob vratih Muda, čeprav postavitev elementov sploh ni predvidevala novih posegov v objekte, temveč je bila okrasitev postavljena na že obstoječa sidra.

Po 15. uri smo prejeli tudi sporočilo občinske službe za odnose z javnostmi, ki ga objavljamo v celoti:

Še enkrat ponavljamo, kar smo tudi že večkrat pojasnili, da so pri vpenjanju in postavitvi letošnje svetlobne okrasitve Kopra v veliki meri uporabili že obstoječa sidra oziroma kavlje na pročeljih mestnih hiš in palač, za katera so tako lastniki kot tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine že pred leti podali soglasje. Ne glede na to, je Mestna občina Koper Zavod za varstvo kulturne dediščine predhodno ponovno zaprosila za izdajo soglasja in ga tudi prejela, in sicer za okrasitev objektov na Titovem trgu (Loggia, Pretorska palača, cerkev Marijinega vnebovzetja) in ob vratih Muda. Ker je letošnja okrasitev obsežnejša, je poleg obstoječih kavljev bilo potrebno pritrditi tudi nekaj novih sider, za kar smo tudi predhodno pridobili soglasje vseh lastnikov objektov.

Edini objekt, za katerega nismo imeli dovoljenja in zanj, zaradi posebne tehnike pritrditve, ki ne predvideva vrtanja oz. kakršnega koli drugega vpenjanja v sam objekt, Zavoda nismo niti zaprosili, je Bastion. Elementi so namreč pritrjeni na jeklenih vrveh, ki so vezane na zgornjo ograjo in zato poseganja v sam objekt ni bilo, medtem ko je pritrditev ob stene objekta izvedena z malimi žebljički v fugah.

V izogib morebitnim težavam bomo na Zavod za varstvo kulturne dediščine posredovali projektno dokumentacijo, iz katere izhaja tudi način pritrditve te okrasitve na objekt.

T.Š., A.Š.