Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Novo parkirišče urejajo na ankaranski bonifiki, ki je razdeljena na tako imenovane kasete. Vanje so ob poglabljanju plovnih kanalov v pristanišču odlagali odvečni morski mulj. Luka bo tako z naložbo, vredno pet milijonov evrov, pridobila dodatnih osem hektarov površin. Dela izvaja CPG Kolektor, dokončana naj bi bila do konca leta.

"Potrebe Luke Koper po dodatnih skladiščnih površinah so velike. Trenutno imamo na terminalu za avtomobile in na ro-ro razpoložljivih 44 tisoč parkirišč, od tega 34 tisoč na odprtih površinah, 10 tisoč pa v garažah, torej na zaprtih površinah," pravi Marina Jelen iz službe za stike z javnostmi Luke Koper.

Kaseta 5a je sicer – posredno – še vedno predmet pogajanj med ankaransko in koprsko občino. Dve tretjini zemljišča, ki sta bili v lasti mestne občine Koper, je po delitveni bilanci pripadlo Ankaranu, ki je ta zemljišča zamenjal z Grafistom in v zameno dobil šest zemljišč, med njimi tudi za pokopališče. Grafist pa je zemljišče prodal državi. Ena tretjina kasete je bila v lasti Zavoda za šport, ki je svoj del prav tako prodal državi za 1,3 milijona evrov. V občini Ankaran so prepričani, da bodo ta znesek dobili na svoj račun. V prihodnjih letih namerava Luka na dveh drugih kasetah v neposredni bližini urediti še dodatne skladiščne površine.

K rekordnim številkam pri pretovoru avtomobilov so pripomogli dodatni posli oziroma preusmeritev avtomobilov iz severa Evrope na koprsko pristanišče. Za letošnje leto sicer ne pričakujejo tako visoke rasti pretovora.