Napis pred upravno stavbo Luke Koper, namenjen predsedniku nadzornega sveta Urošu Iliću in predsedniku uprave Dimitriju Zadelu. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Napis pred upravno stavbo Luke Koper, namenjen predsedniku nadzornega sveta Urošu Iliću in predsedniku uprave Dimitriju Zadelu. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Novinarska konferenca sindikatov.
Novinarska konferenca sindikatov. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Shod delavcev Luke Koper v podporo Mladenu Jovičiću.
Shod delavcev Luke Koper v podporo Mladenu Jovičiću. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Uprava Luke Koper je ustavila postopek izredne odpovedi delovnega razmerja sindikalistu in žerjavistu zaradi lanske delovne nesreče s smrtnim izidom. Namesto tega bo po sodni poti zahtevala ničnost zadnje pogodbe o zaposlitvi. Danes bi se Jovičić sicer moral zagovarjati pred izredno odpovedjo, a ga na zagovor ni bilo zaradi zdravstvenih težav. Sodelavci so v njegovo podporo organizirali množičen protestni shod.

Mladen Jovičić bi se danes moral zagovarjati pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, a ga na zagovor ni bilo. Njegov odvetnik Aleksander Lisjak je vztrajal, da pogoji za zagovor niso bili izpolnjeni, zato je zahteval odlog, kot pravi, neuspešno: "To očitno kaže, da uprava nadaljuje s svojim zaostrovanjem razmer, nerazumnim."

Delavci so v času predvidenega zagovora organizirali protestni shod. Predstavnik sindikata žerjavistov, Mersad Kovačević: "Mi smo tukaj predvsem v podporo Mladenu Jovičiću, ki je naš predstavnik v nadzornem svetu. Druga stvar je, da smo mi tukaj podpora sami sebi. Tretja stvar je, da mi tukaj ščitimo svoje delovno mesto."

Po shodu je predsednik uprave, Dimitrij Zadel, presenetil z izjavo o ustavitvi postopka izredne odpovedi in treh ugotovitvah: "... da je gospod Jovičić je ravnal v nasprotju z navodili o varstvu pri delu, tako kot je to zapisano v odločbi ministrstva za delo in poročilu o nesreči; da na osnovi pravnih mnenj ocenjujemo ... da so zamujeni zakonsko določeni roki, ker je prejšnja uprava sicer sprožila postopek, ampak ga je po našem mnenju nepravilno zaključila ... in da sprožimo tožbo glede ničnosti pogodbe o zadnji zaposlitvi."

Do razpleta sodnih postopkov je uprava Jovičića napotila na čakanje in, kot zatrjuje Zadel, lahko v tem času opravlja sindikalne obveznosti: "S tem tudi pokažemo, da to ni boj proti sindikalnim pravicam in delovanju, ampak je izključno postopkovne narave."

Odvetnik Lisjak meni, da je bil s tem narejen korak naprej: "Razbremenila se je tista ostrina, ki je vladala. Gledano globalno pa je nadaljevanje istega načina postopanja, kot je bil."

Nadzornik, ki so ga izbrali delavci, Rok Parovel, se čudi novemu postopku: "Uprava Luke Koper ne more, ko je pogodba že podpisana in je že nekaj mesecev v veljavi, sama sebi govoriti, da je ta pogodba nična. Kaj sami sebe bodo tožili? Vidite, v kakšnem absurdu živimo."

Sindikati so zaradi zadnjih dogodkov preklicali socialni mir, ki so ga sklenili s prejšnjo upravo. Za prihodnji pa je fronta Vstala Primorska napovedala shod pred Luko Koper. Maksimilijan Nedoh: "To pomeni, da od zdaj naprej začenjamo proti njej boj, odprt boj."

Fronta vstala Primorska je za torek pred pristaniščem napovedala shod. Ker je bila prav ta civilna fronta dejavna že pri dogajanju pred letom in pol, ko je prišlo tudi do zapore pristanišča, smo predsednika sveta delavcev vprašali o morebitnih posledicah takšnega shoda. Mirko Slosar: "Vprašati je treba civilno fronto, ampak če se zbere tisoč ali dva, tri tisoč ljudi pred vhodom Luke Koper, verjetno niti kolesar ne more priti skozi."

Po naših informacijah se napetosti v pristanišču že poznajo v opravljenem delu oziroma pretovoru.

Nova luška uprava medtem pripravlja nov poslovni načrt za letošnje leto, ki ga družba še nima. V njem naj bi dorekla tudi, kako bo rešila problem zaposlenih pri izvajalcih pristaniških storitev.

Radijski prispevek Jasne Preskar za Opoldnevnik ob 12.30:

Radijski prispevek Tjaše Škamperle za Dogodke in odmeve ob 15.30: