Marino Kranjac Foto: Radio Koper
Marino Kranjac Foto: Radio Koper

Marino Kranjac, "Istran z globoko ljubeznijo do istrske glasbe", se, kot piše v obrazložitvi nagrade, že skoraj štiri desetletja dejavno ukvarja s poustvarjanjem in raziskovanjem ljudske glasbe ter plesov iz Istre. Poleg umetniško-ustvarjalnega dela sta izjemnega pomena tudi njegovo pedagoško in raziskovalno delo.

Poleg istrske ljudske glasbe enakovredno predstavlja tudi dediščino avtohtonih narodov Istre (Slovencev, Italijanov in Hrvatov) z namenom osvetliti multikulturnost regije na spoštljiv in objektiven način. Uresničuje tudi povezovalno poslanstvo s kraji in ljudmi onstran meje. Z istrsko ljudsko glasbo je popestril nešteto prireditev in s svojimi deli pustil bogat pečat. Z delavnicami za otroke podaja neprecenljive informacije o ljudski glasbeni dediščini prihodnjim rodovom, piše v obrazložitvi nagrade.
Sodeloval je s skoraj vsemi skupinami, posamezniki in zbori v slovenski Istri, ki ustvarjajo na področju istrske ljudske glasbe. Vse od ustanovitve je vodja istrske folk skupine Vruja. Leta 2015 je ustanovil tudi ansambel za staro glasbo in ga poimenoval po svojem mestu: Cappella Justinopolitana. Sodeluje z etnomuzikologom Dariom Marušićem in je med ustanovnimi člani Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, ki mu od leta 2017 tudi predseduje. Pedagoško sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije ter društvom Folk Slovenija ter z Javnim skladom za ljubiteljsko kulturo. Leta 2020 je izdal znanstveno monografijo z dialektologinjo Suzano Todorović z naslovom Narečje ter ljudsko glasbeno in plesno izročilo v Dekanih z okolico nekoč in danes. Za svoje delo je prejel več nagrad.

Javni razpis za podelitev Kocjančičeve nagrade za leto 2022 je bil v imenu vseh štirih občin slovenske Istre objavljen oktobra lani. Nagrajenca je soglasno izbrala petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Ines Cergol, Roberta Vincoletto, Edelman Jurinčič, Neva Zajc in Natalija Planinc, so sporočili iz izolske občine.