Foto: Radio Koper/Armando Šturman
Foto: Radio Koper/Armando Šturman

"Sošolka, upokojena zdravnica, mi je poslala sporočilo, da je še vedno v šoku. Ljudje so potočili solzo, ljudje so se zasekirali. Jaz pa sem žanjec kolateralne koristi. Dal sem prvi posmrtni intervju za Radio Študent, takoj zatem drugi posmrtni intervju za Val 202."

Tako je Marko Brecelj sinoči v Hrpeljah pozdravil obiskovalce pogovornega večera, ki je bil glede na okoliščine nadpovprečno obiskan. Brecelj v njegovem značilnem slogu vsem, ki so ga želeli videti in slišati v živo, ni dovolil, da bi se posedali v zadnje vrste, ampak so morali priti bliže.

Marko Brecelj: Sem žanjec kolateralne koristi

"To je daleč največji obisk kakega četrtka. Smo počaščeni," je še dodal in predstavil gosta, umetniški par iz vojvodinskega mesta Vršac, snemalko, montažerko in režiserko Zlato Vojnić Kortmiš - Milošev ter striparja Danila Miloševa – Wostoka, ki sta predstavila razstavi in projekcije, s katerimi sta pripotovala v Slovenijo.

Svobodna ustvarjalca sta v dobro uro trajajočem pogovoru, govorila o svojem skromnem načinu življenja v Vršcu, banatskem mestu na meji z Romunijo. Povedala sta, da malo potrošita, veliko proizvedeta in da je vse, kar ustvarita, brezkompromisno. Njuno pričevanje je navzoče pripeljalo do zavedanja, kakšna je dandanašnji cena umetniške svobode. In to so nagradili s prisrčnim aplavzom.

Večer sta organizirala Občina Hrpelje - Kozina in kulturni konzorciji Prvi na vasi s pomočjo Urada RS za mladino. V ponedeljek ob 19. uri pa bosta gosta v mksMc Botegin na Glagoljaški ulici v Kopru odprla spominsko razstavo z naslovom Super, nekdo je umrl!, ki pa kljub v tem trenutku še bolj pomenljivem naslovu ni povezana z Markom Brecljem.

Pojasnilo Uredništva za nove medije

Lažna vest o smrti gospoda Marka Breclja, ki je v sredo zakrožila v medijih, je bila objavljena kratek čas tudi na portalu rtvslo.si. V Uredništvu za nove medije nam je, kljub vsakokratnemu upoštevanju najvišjih novinarskih profesionalnih meril in standardov pri objavah vseh novic, še posebej pa pri objavah novic o smrtih javnih osebnosti, tokrat spodletelo.

Gospodu Marku Breclju se zato javno opravičujemo.