Foto: Primorske novice/Nataša Hlaj
Foto: Primorske novice/Nataša Hlaj

Kablovod bo vkopan, gradbišče je trenutno vidno ob Badaševici v Kopru, v Izoli bo zaradi del v prihodnjih mesecih zaprt del glavne ceste v Jagodju.

Od Šalare, kjer je razdelilno transformatorska postaja, ob Badaševici mimo Semedele do hitre ceste, skozi predor Markovec in tako naprej proti Izoli bosta Eles in Elektro Primorska do sredine prihodnjega leta postavila nov 110 kilovoltni kablovod. Kable polagajo neposredno v zemljo. Marko Hrast, Eles, pravi: "Kjer križamo še drugo infrastrukturo, to počnemo s podvrtavanjem, recimo ob Badaševici."

Oskrba z električno energijo bo potem bolj stabilna, pravi Radko Carli z Elektra Primorska in še: "Lahko bomo priklapljali nove hitre polnilne postaje za električne avte in tudi obnovljive vire električne energije."

Vrednost naložbe je 30 milijonov evrov, zaključili jo bodo prihodnje leto. V fazi umešanja v prostor pa je mnogo večja Elesova naložba, to prenova daljnovoda od Divače do Kopra, s katero bi povečali zanesljivost napajanja z električno energijo tega dela Primorske. Za potrebe drugega tira Koper bodo v sistem vključili napajalno postajo Črni Kal, več elektrike bo potrebne tudi za elektrifikacijo koprskega pristanišča.