Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Uslužbenci se soočajo s prekomerno obremenitvijo in nizkimi plačami. Na včerajšnjih pogajanjih sindikat državnih organov in pristojni minister niso uspeli zbližati stališč, sta se pa obe strani strinjali, da se težave kopičijo že več let in da jih je potrebno nemudoma začeti reševati. Kako se kaže prekomerna obremenjenost na delu, smo vprašali predsednico sindikata Upravne enote Nova Gorica, Miro Skočir: "Če primerjam število upravnih zadev iz leta 2017, ko jih je bilo okoli 24.600, jih je bilo v letu 2022 v postopkih 52.000. Vedno več je nerešenih zadev, postopki stojijo in se samo veča število."

Ena od stavkovnih zahtev so tudi višje plače. "Na naši upravni enoti Nova Gorica je 10 zaposlenih uvrščenih v plačne razrede pod minimalno plačo, ki znaša 878 evrov približno. Višji referent, na primer, ko pride, je v 24. plačilnem razredu in je pod minimalno plačo," pojasni.

Kako bodo današnjo stavko občutili državljani? "Potekala bo cel dan. V tem času bomo strankam nudili nujne storitve. Krajevni uradi bodo zaprti, tako da vse, kar se bo nudilo strankam, bo na sedežu upravne enote."

Na Upravni enoti v Kopru ne bodo stavkali, zato bo delo potekalo kot običajno. V tamkajšnjem sindikatu so povedali, da stavko podpirajo in se strinjajo z vsemi stavkovnimi zahtevami.