Gre za 10-kilometrsko pot, ki pripoveduje življenjsko zgodbo Srečka Kosovela. Foto: MMC RTV SLO/MMC
Gre za 10-kilometrsko pot, ki pripoveduje življenjsko zgodbo Srečka Kosovela. Foto: MMC RTV SLO/MMC

Glavni namen projekta KONStrukTURIZEM je trajnostno preoblikovati obstoječo in na novo zgraditi manjkajočo javno turistično infrastrukturo, ki bo s sodobnim pristopom dvignila kakovost življenja lokalnega prebivalstva ter okrepila zavedanje in identitetno povezanost s Kosovelovo dediščino. Sežanski župan Andrej Sila: "Gre za produkt, ki bo na tej poti z dodatnimi informativnimi vsebinami tudi na sodoben način približal Srečka Kosovela mladim in to je ena glavnih točk projekta. Vsi vemo, da je Srečko Kosovel bolj cenjen v tujini kot v Sloveniji ali na Krasu."

Vsebino projekta je občina sooblikovala z vsemi javnimi zavodi, ki nosijo ime Srečka Kosovela. Skrbnica Kosovelove spominske sobe Mateja Kralj vidi v projektu priložnost za nadgradnjo sobe kot tudi literarnega urbanega sprehoda v Korak s Kosovelom. Med drugim se bodo lahko obiskovalci s posebnimi očali vrnili v preteklost in spoznali Sežano pred sto leti, kakršno je poznal Kosovel. Poskusili bodo značilne kraške jedi, posebna pozornost bo namenjena tudi večji prepoznavnosti poti: "Sežano nameravamo opremiti s QR kodami, prek katerih bodo obiskovalci lahko poslušali Kosovelove pesmi v več jezikih. Poleg tega pa bi radi to pot označili z bolj trajnimi znaki, tako da bi vgradili posebne tlakovce."

Območje med Sežano in Tomajem nameravajo sodelujoči v projektu predstaviti kot najbolj poetičen del Krasa, ki si ga je moč ogledati in občudovati vse leto. S projektom bodo začeli konec leta, zaključen naj bi bil leta 2025. Občina pa upa, da bodo uspeli prepričati odločevalce, da bi leto 2026 razglasili za Kosovelovo leto, saj bo takrat 100. obletnica smrti pesniškega genija različnih obrazov.