Foto: Nataša Mihelič
Foto: Nataša Mihelič

Turistični utrip slovenske Istre je februarja običajno precej bolj umirjen kot poleti. Letos so ga nekoliko pospešile zgodnejše počitnice, a ne toliko, da bi pregnale stalne obiskovalce, ki prihajajo v Portorož v tem obdobju prav zaradi miru.

Naključna sogovornica je Rimljanka, v naše kraje zahaja že leta, običajno za mesec dni med novembrom in februarjem, ker je takrat manj ljudi in vlada prijetno vzdušje. Poleti gre raje na jug.

Trenutno sicer prevladujejo domači gosti, zlasti družine. Hoteli v piranski občini so oz. bodo podobno zasedeni kot med lanskimi počitnicami, pojasnjuje Polona Žigo s Turističnega združenja Portorož. » Gostje povprašujejo po bazenih, wellness storitvah, savnah, lokalni kulinariki in animaciji za otroke. Zelo priljubljen je tudi obisk piranskega Akvarija, Pomorskega muzeja in Muzeja školjk. V Portorožu in Piranu se obeta tudi pester počitniški program z otroškimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstava«

Podobno je tudi v Izoli, dodaja direktor tamkajšnjega Turističnega združenja, Dean Kocjančič:
» Po zagotovilih naših ponudnikov imajo veliko povpraševanja, prav tako so precej dobro zasedeni tudi objekti, ki obratujejo. Dobri obeti so tudi za poletno sezono.«

Dobri obeti in visoka pričakovanja imajo v Izoli realno podlago v lanskih izjemnih rezultatih. Zabeležili so namreč 9 odstotkov več nočitev kot v rekordnem letu 2019 in za 11 odstotkov več prihodov.