Foto: Primorski dnevnik/(FOTODAMJ@N)
Foto: Primorski dnevnik/(FOTODAMJ@N)

Zbornik 'Slovenski mediji v Italiji nekoč in danes' v enajstih prispevkih različnih urednikov in založnikov opisuje razvoj slovenskega založništva, radia in televizije ter časnikov. Ob tem pa so podani tudi različni pogledi in pričevanja, je povedala urednica zbornika Nadia Roncelli: "Ta zbornik je pomemben, ker v različnih geografskih prostorih, torej na Tržaškem, Goriškem in Benečiji ponuja nekaj skupnih točk, in sicer da je medij v jezikovno mešanem prostoru, kot je naš, tudi pripomoček za poglabljanje in utrjevanje narodne pripadnosti. To potrjujeta recimo Miha Obid in Luciano Lister, ki poročata o tedniku Novi Matajur ali 14-dnevniku Dom."

Slednje poudarja tudi zgodovinski razvoja edinega dnevnika Slovencev v Italiji: "Igor Devetak, urednik Primorskega dnevnika, opozarja, kako dnevnik poroča o slovenskem Trstu, če ga primerjamo z italijanskim dnevnikom Il Piccolo. Ko včasih istega dne vzamemo oba dnevnika v roke, imamo občutek, da gre za dve različni mesti. Jurij Paljk, urednik tednika Novi glas, poudarja potrebo, da se mediji stalno posodabljajo."

Predstavljeni sta tudi otroški reviji, ki se prilagajata potrebam slovenskih šol, opisuje Roncelli: "Reviji, ki se uporabljata pri osnovnošolskem pouku, se tesno povezujeta z učitelji, starši, učenci. Alina Carli izpostavlja problem, da se včasih učiteljice pritožujejo, da je jezik, slovenščina, pretežek za nekatere učence, zato sta tako Galeb kot Pastirček uvedla jezikovne kotičke."

Zbornik v drugem delu zaključujejo referati avtorjev o tisku ob slovensko-italijanski meji, pa tudi financiranju medijev in pomanjkanju kulturnih in literarnih revij v tržaškem in goriškem prostoru.