V Trstu so predstavili evropski projekt NAMIRG, s katerim naj bi nadgradili sodelovanje gasilcev iz Slovenije, Italije in Hrvaške ob nesrečah na morju. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
V Trstu so predstavili evropski projekt NAMIRG, s katerim naj bi nadgradili sodelovanje gasilcev iz Slovenije, Italije in Hrvaške ob nesrečah na morju. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Nesreče na morju imajo lahko tragične posledice tako za posadko in potnike kot za okolje. Da bi bili kos takim nezgodam v severnem Jadranu, je potrebno skupno čezmejno sodelovanje. Že pred desetimi leti so gasilske brigade iz Slovenije, Italije in Hrvaške podpisale sporazum o čezmejnem sodelovanju, ki ga bodo nadgradile z evropskim projektom NAMIRG. V prihodnjih mesecih bodo tako vzpostavili skupno enoto za posredovanje na morju. Projekt so danes predstavili v Trstu.

Štiriindvajset gasilcev iz Slovenije, Italije in Hrvaške bo sestavljalo enoto za posredovanje ob požarih in drugih izrednih dogodkih na ladjah. Enota, ki jo bodo vzpostavili v okviru čezmejnega projekta, bo ustrezno usposobljena in opremljena. Poveljnik Gasilske brigade Koper, : "Na začetku bomo nudili 8 zaposlenih, naših operativcev, ki se bodo usposobili za posredovanje na morju. Potrebe so velike in po občutku tudi vedno večje, saj je prometa v luko veliko, tako potniškega kot tudi tovornega. Če gledamo od Reke pa do Trsta, so tri večje luke in mislim, da je tak projekt še kako nujen."

Potreba po skupnem nadzoru in zaščiti morja se je pokazala pred desetimi leti ob večjem požaru na tovorni ladji v hrvaškem delu Istre. Dino Kozlevac iz Gasilske zveze Istrske županije: "Same države ne moremo tega reševati. S tem projektom bomo olajšali birokratske prepreke in pridobili skupno enoto. To so zahtevne intervencije. Prijavili smo se že na projekt, s katerim bi pridobili šest plovil, ki bi jih dodatno opremili za posredovanje na morju."

Projekt predvideva tudi poenotenje protokolov in sporazumov vseh, ki so udeleženi v posredovanje ob nezgodah na morju. Poveljnik gasilske brigade Furlanije Julijske krajine, Loris Munaro: "V sklopu projekta so sredstva namenjena urjenju gasilcev in njihovi opremi. Imeli bomo simulacijo požara na ladji ali helikopterja, ki pade v morje."

Čezmejni projekt se bo zaključil konec prihodnjega leta s skupno vajo na morju.

Prispevek Tjaše Lotrič: