Foto: Primorski dnevnik
Foto: Primorski dnevnik

Avstrijski vlak bo iz Dunaja vsak dan odpeljal proti nekdanjemu Avstro-Ogrskemu pristanišču mimo Gradca in Ljubljane. Potovanje bo trajalo slabih devet ur, saj vključuje kar 25 postaj. Cena bo odvisna od dneva in načrtovanja potovanja.

V deželi Furlaniji Julijski krajini ponovno obuditev Južne železnice pozdravljajo, saj si obetajo novih obiskovalcev, ki stavijo na trajnostni turizem. Deželni odbornik za infrastrukturo in prostor, Graziano Pizzimenti: "Naš cilj je, da trenutna, še poskusna povezava postane in ostane redna ter tako potnikom omogoči varno potovanje, pa tudi, da na željeno destinacijo prispejo spočiti, na poti pa uživajo ob pogledu na naravo."

Obuditev povezave med Dunajem in Trstom je plod večmesečnega dogovarjanja tudi z italijanskimi železnicami, ki so odsek med Opčinami in Trstom odstopile le pod pogojem, da se vozni redi vlakov med seboj ne križajo. Zgodovinsko progo je leta 1857 odprl sam cesar Franc Jožef, zadnja povezava med Dunajem in Trstom preko Ljubljane pa je obratovala pred desetimi leti.