Kolektor med tem nadaljuje gradnjo dostopnih poti do trase drugega tira. Foto: Radio Koper
Kolektor med tem nadaljuje gradnjo dostopnih poti do trase drugega tira. Foto: Radio Koper

MarkoMark Nival je podjetje 2TDK sprva izbralo za gradnjo objekta čez dolino Glinščico, a nato zaradi sumov o domnevno sporni referenci odločitev spremenilo, razpis pa razveljavilo. Komisija je pred odločanjem o revizijskem zahtevku, ki ga je vložil MarkoMark Nival, izvedensko mnenje o višini zidu naročila pri mariborski Fakulteti za gradbeništvo.

Prvi mož Državne revizijske komisije Samo Červek je bil konec novembra odločen:

"Zadevi želimo priti do dna, a če izvedenci ne bodo mogli opraviti meritev, bo senat odločil na podlagi listin, ki jih ima. Ta odločitev bo sprejeta v tem letu, zelo hitro."

Nič od tega se ni zgodilo. Odločitve še ni. Čeprav so izvedenci 19.decembra z geo radarjem stali pred zidom v Pesnici, do danes poročila naročniku t.j. komisiji še niso poslali. Kot nam je povedal Marko Glavinič iz podjetja MarkoMark Nival po njihovih podatkih s to tehnologijo višine zidu sploh niso mogli izmeriti. Isto napravo so tudi sami najeli in meritve poskusili opraviti naslednji dan, a je bilo tudi takrat, pravi Glavinič, motenj preveč. MarkoMark Nival bo danes pozval revizijsko komisijo k pospešitvi postopka ter čimprejšnjemu sprejetju odločitve. Pravnomočne odločitve vsaj še mesec dni ne naročnik ne neizbran izvajalci ne morejo pričakovati.

Družba 2TDK je lani policiji naznanila sum storitve kaznivega dejanja v zvezi z izvedbo javnega naročila glede prečkanja doline Glinščice zaradi suma ponarejenih dokazil o referencah. S policije sporočajo, da predkazenski postopek še poteka.

Medtem se bosta 17.jaunarja zaključila podaljšana javna razpisa za izbor izvajalcev glavnih del na drugem tiru. 2TDK je prejel 169 vprašanj potencialnih interesentov. Med novoletnimi prazniki pa je spremenila nekaj razpisnih pogojev, ki zadevajo zahtevane bonitetne ocene gradbenih podjetij in kadrovsko usposobljenost.

Tjaša Škamperle