Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, milijonta gostja Alice Moore in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan
Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, milijonta gostja Alice Moore in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Foto: Mestna občina Koper/Jakob Bužan

Pečat, sliko, torto in sprejem je ob prihodu v Koper dobila Alice Moore iz Teksasa, ki je bila zaradi tega presrečna in po nekaj sto metrih prehojene poti od ladje do središča mesta zaznala, da je Slovenija lepa država. 18 let v Koper torej prihajajo turistične ladje, letos jih bo 80. Še vedno pa Koper nima stavbe za sprejem potnikov. Predsednica uprave Luke Nevenka Kržan: "Pripravljamo investicijo izgradnjo novega objekta, ki bo ekološki, zelen, energetsko nevtralen. Računamo, da zaključimo leta 2025."

Luka podatkov o tem, kakšen prihodek prinašal potniški terminal, ki je eden od 12 v pristanišču, ne razkriva. Občina je jasna, od prihodov bi radi imeli kaj tudi več v občinski blagajni. Župan Aleš Bržan: "Prav je, da ima lokalna skupnost nekaj od tega preko t.i. turistične takse, tako je tudi pri drugih segmentih turizma. Če se zgledujemo pri sosedih, bi lahko bilo to 2000 evrov na ladjo. Pobudo za spremembo zakona, ki to ureja, smo dali." Ob vsakem prihodu potniške ladje se v mestu pojavijo posamezne kritike glede onesnaževanja. Direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec pravi: "Potniška ladja ne onesnažuje nič več kot ostale ladje. Za seboj ne pušča odplak, odpadkov, smeti."

Ne na občini ne v Luki niso več zavzeti za to, da bi koprsko pristanišče postalo domače, da bi torej tu ladje začenjale in zaključile svoje poti.