Z obnovo so v domu s 140 ležišči pridobili nove kopalnice, pohištvo, sušilnico perila in novo kuhinjo za otroke. Foto: Radio Koper
Z obnovo so v domu s 140 ležišči pridobili nove kopalnice, pohištvo, sušilnico perila in novo kuhinjo za otroke. Foto: Radio Koper

Mladinsko zdravilišče in letovišče na Debelem rtiču obeležuje 60 let delovanja. Ob tem so danes predstavili obnovljen mladinski dom Rakovica, v prihodnje pa naj bi izvajali tudi nov zdraviliški program za zdravljenje otrok s prekomerno težo. Na Rdečem križu Slovenije sicer načrtujejo spremembe organiziranosti Mladinskega zdravilišča.

Mladinski dom Rakovica je bil v okviru Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču zgrajen leta 1963. Z obnovo so v domu s 140 ležišči pridobili nove kopalnice, pohištvo, sušilnico perila in novo kuhinjo za otroke. Vodja zdravilišča, je dejala:

Poleg tega, da izboljšujemo kvaliteto namestitve in da izpolnjujemo vse predpisane higienske standarde za nastanitvene kapacitete, imamo dejansko tu nov produkt, to pa je demonstracijska kuhinja, kuhinja pa je seveda namenjena novemu programu zdraviliškega zdravljenja.

Ta bo namenjen otrokom s prekomerno telesno težo, pravi zdravnica Breda Prunk Franetič:

"Smo v postopku pridobivanja novega programa. S strani stroke, se pravi razširjenega kolegija za pediatrijo je potrjen, zdaj pa je potrebno to urediti še na ministrstvu."

Podatki kažejo, da je devet odstotkov debelih in kar 20 odstotkov prekomerno hranjenih otrok.

Ob odprtju obnovljenega doma je predsednica Rdečega križa Nataša Pirc Musar poudarila, da morebitne spremembe organiziranosti zdravilišča ne zadevajo njegove privatizacije:

Zagotavljam vam, da Rdeči križ Slovenije nikoli ni razmišljal o tem, da bi se ta čudovit objekt, ki je namenjen otrokom, privatiziral. Dejstvo pa je, da je ta objekt, ta projekt tukaj nastal v okviru društva in ta statusna oblika je preprosto preživeta in ne ustreza več modernim in finančnim smernicam.

Zato razmišljajo o ustanovitvi neprofitnega zavoda:

"Mi se danes težko prijavljamo na razpise, ker imamo neprimerno statusno obliko, predvsem pa imamo veliko težav s poračunavanjem DDV-ja."

Ne glede na statusno obliko bo zdravilišče ostalo v lasti Rdečega križa, zatrjuje Pirc Musarjeva.

Zdravilišče je lani obiskalo 16.000 otrok. Potrebe so vse večje, zlasti v programu otrok iz socialno ogroženih družin, za katerega pa je v zadnjih letih manj donatorskih sredstev.

Prispevek Tjaše Lotrič: