Občina Bovec je iz naslova enajstega člena Zakona o Triglavskem narodnem parku dobila  1.150.000 evrov. Sredstva je potrebno porabiti do konca novembra, zato z deli izvajalec ne odlaša. Foto: Radio Koper
Občina Bovec je iz naslova enajstega člena Zakona o Triglavskem narodnem parku dobila 1.150.000 evrov. Sredstva je potrebno porabiti do konca novembra, zato z deli izvajalec ne odlaša. Foto: Radio Koper

Za obe parkirišči bo denar namenila iz 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, po katerem po novem t. i. parkovne občine dobijo dodatna sredstva. Občina Bovec je tako iz tega naslova letos dobila 1.150.000 evrov. Ker pa morajo denar porabiti do konca novembra, so se dela lotili med poletno turistično sezono, kar je marsikoga vznejevoljilo.

Zadnjica je priljubljeno izhodišče za Kriške pode, Triglav, Kanjavec in druge vrhove. To poletje so tam sanirali in asfaltirali 600 metrov poti in uredili parkirišče z 79 mesti. Cesta je že odprta, kmalu pa bodo postavili parkomat, zato bo po novem tam treba plačati parkirnino pol evra na uro. Za dela bo Občina Bovec namenila 400.000 evrov iz 11. člena zakona o TNP, s temi sredstvi urejajo tudi parkirišče pri slikovitih Velikih koritih Soče v Lepeni, pojasnjuje bovški župan Valter Mlekuž: "Parkirišče v Lepeni bomo urejali dve leti. Polovico letos, polovico drugo leto, ker je investicija 900.000 evrov, tako da v Lepeni nadaljujemo spomladi."

Mnogi se hudujejo nad tem, da dela poteka v času poletne sezone. Foto: Radio Koper
Mnogi se hudujejo nad tem, da dela poteka v času poletne sezone. Foto: Radio Koper

Med domačini in obiskovalci je bilo nekaj nejevolje, zakaj se parkirišče ureja prav med poletno sezono, priznava Mlekuž: "Res je bilo, vse ure so me klicali, negodovanja, ali moramo ravno v tem času delati, ampak mi smo vezani na ta sredstva, zadnji račun mora biti plačan 20. novembra. Mislim, da ima kar precej občin težave s tem. In je bilo nujno v glavni sezoni začeti, tudi zdaj dela potekajo, ampak bolj umirjeno, bolj tiho, ni bagrov."

Septembra pa se bodo lotili tudi urejanja parkirišča pri izviru Soče, kjer jih sicer skupaj z zavodom za turizem Dolina Soče ter krajevno in agrarno skupnostjo čaka tudi ureditev zahtevne poti do izvira.