Foto: Turizem Miren Kras
Foto: Turizem Miren Kras

Za sadike je poskrbljeno, Zavod za gozdove Slovenije jih je namreč priskrbel okoli 4000. Kot poudarja direktorica Turizma Miren-Kostanjevica Ariana B. Suhadolnik, pa je obvezna naslednja oprema: "Rokavice, krampi ali pa vsaj velike motike in v kolikor je mogoče tudi vedra, ker bomo poskušali drevesom zagotoviti nekaj vode, zato da bodo imela več možnosti, da preživijo."

Izkušnje s sajenjem pa seveda niso potrebne. "Ne, res ne, to ni zahtevno delo, prav zato bo z nami Zavod za gozdove, enota Sežana, mislim, da bo osem oz. celo 10 gozdarjev. Vsak bo imel svojo skupino, tako da bo naprej demonstracija, potem pa potrebi tudi pomoč."

Od novembra 2019, ko je požar na nekaterih mestih popolnoma spremenil podobo krajine, so posadili že več kot 12.000 sadik. "Ampak dejstvo je, da pri teh velikih pogozdovanjih slabih 50 odstotkov dreves res obstane in preživi, zato je nujno potrebno akcije ponavljati."

Ponoviti je tudi treba, da so za sobotno pogozdovanje obvezne prijave na info@drevozacerje.si, dodaja Suhadolnikova. "Predvsem zato, da bomo zagotovili dovolj malic. Vse pogozdovalce čaka najprej ena sladka dobrodošlica, zbiramo se ob 9. uri pred pomnikom miru na Cerju in računamo, da bomo sadili do 12.30, ko vse čaka tudi toplo kosilo."

Obeta se sončna sobota in na Cerju vas vabijo, da naredite nekaj dobrega zase in naravo.