Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

"Lepo dejanje najlepše mesto najde," pravi zapis na rdeči klopci, ki jo je zdravilišču na Debelem rtiču darovalo območno združenje Rdečega križa iz Ljubljane. Postavili so jo ob vhodu v zdravilišče, nagovarja pa k solidarnosti in medsebojni povezanosti. O tem Lana, ki v teh dneh letuje na Debelem rtiču, razmišlja: "Če ti narediš nekaj dobrega, se ti bo to povrnilo. Tudi ti prostovoljci, ki so prišli sem, v bistvu niso pričakovali, kar smo jim mi dali nazaj. Ni vse v denarju, je veliko boljše, če dobiš kakšen iskren pogovor, iskren nasmeh. Meni bodo po odhodu ostala ta prijateljstva, vsi nasveti, ki sem jih dobila čez teden."

Prostovoljci, teh letno v zdravilišču potrebujejo okrog 200, spremljajo otroke in mladostnike bodisi na zdraviliškem ali socialnem letovanju, zanje pa pripravljajo še različne dejavnosti. Delavnice namenjajo tudi medgeneracijskemu sodelovanju, je povedal vodja pedagoške službe Miha Olovec: "Pogovarjali so se o relaciji otroci - stari starši, kaj jim pomenijo stari starši, kaj se od njih naučijo, kako sobivajo in kaj vse lahko skupaj počnejo."

V zdravilišču je dnevno okrog 650 otrok s svojimi spremljevalci, pravi vodja zdravilišča Ana Žerjal. Vsako leto parku, kjer potekajo športne in družabne aktivnosti, dodajajo nove vsebine: "Ravno pred nekaj dnevi smo označili tekaško pot, ki gre skozi naš gozdiček, v okviru Art kampa gospe Lali pa je nastala tudi nova poslikava, ki ima terapevtske namene."

Vzdrževalnih del se bodo, kot je povedala Žerjalova, lotili konec leta. Uredili bodo tako dotrajane poti in zunanje površine enega izmed osrednjih mladinskih domov.