Še zlasti ganljivo je bilo odkritje na Ajševici, kjer so bili navzoči ukrajinski veleposlanik in Ukrajinci, ki so pred vojno zbežali na Goriško. Foto: Mestna galerija Nova Gorica/Mateja Pelikan
Še zlasti ganljivo je bilo odkritje na Ajševici, kjer so bili navzoči ukrajinski veleposlanik in Ukrajinci, ki so pred vojno zbežali na Goriško. Foto: Mestna galerija Nova Gorica/Mateja Pelikan

Od 400 tisoč mož z današnjega ozemlja Slovaške jih je skoraj 70 tisoč umrlo na bojiščih prve svetovne vojne. Ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič pa je povedal, da je v prvi svetovni vojni umrlo 100 tisoč ukrajinskih vojakov, po vojni pa so razpadla tri cesarstva, zato so se meje na zemljevidih na novo zarisale. In dodal: nič se nismo naučili, zgodovina se ponavlja tudi danes. "V svojem govoru sem danes povedal, da žal še danes obstajajo ljudje in države, ki se iz zgodovine niso ničesar naučili. Še vedno hočejo na novo postavljati zemljevide in meje ter sami krojiti potek zgodovine. Rezultat je neverjetno število žrtev v Ukrajini … in za to, kar se dogaja, ne moremo več reči, da gre za vojno, saj zaradi števila civilnih žrtev bolj spominja na genocid."

Tudi novogoriški župan Klemen Miklavič je spomnil, da je zgodovina slaba učiteljica: "Ki nas opominja, da v Evropi nismo dozoreli, da vojna ni rešitev problemov, da vojna prinaša samo sovraštvo in revščino."

Pot miru od Alp do Jadrana, v katero je po novem vključena tudi slovaška zvonica v Renčah, povezuje območja in ljudi ter kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Direktorica Fundacije Poti miru v Posočju Maša Klavora: "Kajti le z vsakodnevnim delom kot posamezniki in predstavniki neke skupnosti bomo mogoče enkrat spremenili svet, da ne bo ponavljal napak iz preteklosti."

Vizija Poti miru, ki jo že desetletja sporočajo v Kobaridu, je namreč prav v tem, da nekdanja bojišča vzdolž Soče spominjajo na vse, ki so trpeli v obdobju 1. svetovne vojne, in opominjajo, zakaj se vojne ne smejo več dogajati.