Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ob dejstvu, da je delta različica novega koronavirusa vedno bolj razširjena v Sloveniji, cepiva pa je dovolj in je brezplačno, so župani na ožjem Goriškem prepričani, da se lahko pravočasno zaščitimo pred prihajajočim četrtim valom, ki so ga v zdravstvu že napovedali. Po trenutni epidemiološki sliki namreč ne moremo pričakovati varne jeseni.

Briški župan Franc Mužič je občanom poslal pismo, v katerem je napisal: "Cepite se. Jaz sem se! In moram reči, da pri prvem in drugem cepljenju nisem imel stranskih posledic. Zato sem se drznil priporočiti našim občanom in občankam, da se cepijo. Ne morem si zamisliti, da bi imeli državo ponovno zaprto! Vsi se gremo turizem in gostinstvo. Če bo to spet zaprto, bo to imelo zelo negativne posledice."

Brici se lahko cepijo v cepilnem centru v Novi Gorici, od sobote naprej pa se bodo lahko tudi na Dobrovem. Ostale občine na ožjem Goriškem še ne razmišljajo, da bi cepljenje organizirale bližje, zato da občanom ne bi bilo potrebno v Novo Gorico. Bodo pa v prihodnjih dneh vsi dobili zgibanko z osnovnimi podatki o cepljenju, je povedal podžupan Mestne občine Nova Gorica, Sašo Kogovšek. "Pripravljamo akcijo s plakati in brošurami, ki bodo prišla v vsa gospodinjstva na območju bivše občine Nova Gorica. Na njih bo napisano predvsem to, na kakšen način se lahko prijavijo na cepljenje in kako dobijo točne informacije o urnikih cepljenja."

Goriška statistična regija je sicer po precepljenosti na drugem mestu v državi, takoj za zasavsko. Cepljenih je 43 odstotkov prebivalcev oziroma skoraj 46 tisoč.