Darko Grum (Mensel), župan Miha Stegel in Rudi Pogacar (Proadria). Foto: Občina Kanal ob Soči/Damijan Simčič
Darko Grum (Mensel), župan Miha Stegel in Rudi Pogacar (Proadria). Foto: Občina Kanal ob Soči/Damijan Simčič

Najbolj je prebivalce Deskel, Anhovega in okoliških naselij prestrašil in v javnosti odmeval vdor odpadne vode iz čistilne naprave družbe Eternit v anhovski javni vodovod. Več let je nekaj čez 1.100 občanov uporabljalo neustrezno črpanje vode iz reke Soče, pove župan Miha Stegel: "Z navezavo na vodni vir Mrzlek bodo prebivalci pridobili kvalitetnejši in tudi zanesljivejši vodni vir. Vodooskrba bo ločena od industrijske cone Salonit Anhovo, tako da jo bodo lahko ljudje končno uporabljali brez skrbi."

Z vodarno Močila, ki črpa vodo neposredno iz Soče in s katero zagotavljajo oskrbo za potrebe Salonita Anhovo in omenjenih naselij ter namakalnega sistema na Gorenjem Polju, je bilo v preteklosti veliko težav, doda Stegel: "Žal so tudi po posodobitvi nekatere težave ostale, kar se je opazilo v času poplav."

Investicija v gradnjo vodovoda, ki bo povezoval vodarno Mrzlek z obstoječim vodovodnim sistemom, je ocenjena na milijon in pol evrov. "Od tega je milijon dvesto tisoč državnih sredstev, za kar smo zelo hvaležni, ostalo bo financirala občina," še pove Stegel. Dela naj bi zaključili do konca letošnjega leta.