Foto: ZGS
Foto: ZGS

Slovenske občine skupaj z zamejskimi, in sicer Nabrežina, Doberdob in Sovodnje, načrtujejo mednarodno pohodniško transverzalo. Skoraj 130 kilometrov dolga krožna pot Zeleno srce Krasa naj bi zaživela leta 2025. Ker bo povezala tudi kulturo na obeh straneh meje, bo predstavljala enega pomembnejših dogodkov Evropske prestolnice kulture. Trasa še ni dokončno začrtana, bo pa potekala po že obstoječih poteh, pove direktorica Javnega zavoda Miren Kras Ariana Suhadolnik: "Tako da se ne bomo veliko ukvarjali z odkupi zemljišč ali izzivi, kar bi nam vzeli veliko časa. Bo pa imela svojo celostno podobo in želimo si, da bila v doglednem času tudi digitalizirana."

Gre za lažjo pohodniško pot, ki bo tudi učni poligon. Zavod za gozdove naj bi poskrbel za zanimivo vsebino informativnih tabel. Kot pove vodja sežanske enote Boštjan Košiček, je Kras šele skozi stoletja postal gola puščava: "Predstavili bomo zgodovino, kako je do golega prišlo, pa veliko akcijo obnove narave, ki jo je začela Avstro-Ogrska. Pa tudi vizije za bodoče."

Nove poti se veseli tudi župan občine Renče-Vogrsko, Tarik Žigon: "Je pa zelo dobro nastavljeno, ker smo naredili, da bo večdnevna, za tiste, ki pridejo, da bodo res zasedene vse nočitvene kapacitete občin, ki smo na tej poti."

Pri projektu sodeluje tudi mestna občina Nova Gorica. Kot pove podžupan Anton Harej, želijo na tej poti ponuditi tri zanimive točke: "Gotovo je Rihemberški grad ena od teh, pa tudi zaselek Pedrovo nad Branikom in Tabor nad Dornberkom."

Je pa Pomnik miru na Cerju vstopil tudi v novo sodelovanje s Parkom vojaške zgodovine Pivka. Kot pove direktor Janko Boštjančič, bodo obiskovalcem ponujali znižane cene vstopnic: "Gre za 25-odstotni popust, ki ga priznavamo obiskovalcu, ki pride iz drugega muzeja." V začetku leta so v Pivki postavili tudi fotografska razstavo Požar na Krasu, ki bo na ogled vse do septembra.