Foto: Goriški muzej
Foto: Goriški muzej

Razstavljenih je prek 370 predmetov - od kmečkih in drugih orodij, tehničnih izdelkov in ostalega gradiva, ki predstavlja zgodovino Goriške. Pri oblikovanju razstave so sodelovali vsi oddelki Goriškega muzeja, veliko predmetov so z donacijami prejeli v zadnjem letu, nekaj pa so si jih izposodili.

Razstava NePozabljeni predmeti je doživela krst z otroško radovednostjo. Petošolci Jaka, Urška in Ela iz osnovne šole Branik: "Tiste smuči so mi bile všeč, pa tista Rubikova kocka tam. Te stare reči, sem jih veliko tudi poznala, tudi imena in zakaj se uporabljajo. Zelo mi je všeč, kako so se ljudje nečesa spomnili, neke nove stvari."

Obisk razstave pomeni nadgradnjo učne snovi, dodaja učiteljica Edes Arčon: "Da ni samo branje, poslušanje, ampak da lahko tudi v živo vidijo vse skupaj."
Od prazgodovine pa do predmetov iz lanskega leta, poudarja avtor razstave David Kožuh: "Izstopajo tudi predmeti iz zgodovinskega oddelka, kot, recimo, rokavice Franceta Bevka, ali pa pripomočki, ki so jih imeli Črni bratje, med novejšimi, recimo, nabojnik iz avtomatske puške, ki je bila uporabljena v Rožni Dolini v času osamosvajanja."

Posebno mesto ima ljubiteljski zbiratelj Štefan (Stipe) Štekar iz Ajdovščine. Zgodovinarka Ines Beguš: "Gre za predmete, ki so bolj netipične narave, recimo, z drugih celin, z afriške celine, ali pa iz drugega časovnega obdobja."

Za postavitev razstave NePozabljeni predmeti in ureditev prostora je Goriški muzej namenil štiri tisoč evrov, denar pa sta prispevala ministrstvo za kulturo in novogoriška občina.