Foto: Facebook/Turistično društvo Marezige
Foto: Facebook/Turistično društvo Marezige

V Marezigah se je danes popoldne z okroglo mizo "Naš refošk v deželi refoška" in s podelitvijo priznanj najboljšim vinarjem začel Praznik refoška. Vrhunec prireditve bo v nedeljo, ko bodo razglasili šampiona in okronali kralja refoška.

Letošnji praznik refoška je že 46. po vrsti. Skrb, da bi se prireditev izpela, je odveč, pravi predsednik organizacijskega odbora, Vili Plahuta. Vsako leto ji namreč dodajo kaj novega. "V Marezigah imamo vsako leto novo vino in to pritegne največ ljudi. Zadnja leta je dodatni poudarek na kulinariki, saj zraven dobrega vina sodi dobra hrana."

Prvo dejanje praznika je sicer že za organizatorji. Pred tednom in pol so namreč izpeljali ocenjevanje vin. Veliki zmagovalec tokratnega tekmovanja je Vinakoper, saj je zmagal v večini kategorij in postal Šampion praznika refoška. Ne gre za naključje, saj je koprska vinska klet letos že dobila nekaj prestižnih nagrad. Glavni enolog : "Vinakoper se že veliko let trudi za svojo kakovost in to se tudi vsako leto pokaže. Tako na mednarodnih ocenjevanjih kot tudi domačih. No, letos smo izredno zadovoljni in ponosni na šampionski naziv v Marezigah. To so le le domača tla in refošk je tukaj doma, v Slovenski Istri. Vinakoper pa je v končni fazi največji pridelovalec refoška."

Praznik refoška se je uradno začel s srečanjem članov Društva vinogradnikov Slovenske Istre, na katerem bodo razpravljali o veljavi refoška in vinorodnega okoliša, končal pa se bo z nedeljsko tradicionalno povorko kmečkih vozov in mednarodnim srečanjem pihalnih orkestrov.

Prispevek Jasne Preskar: