Na Primorskem se je za cepljenje odločilo 412 maturantov in 33 zaposlenih. Foto: AP
Na Primorskem se je za cepljenje odločilo 412 maturantov in 33 zaposlenih. Foto: AP

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Glede na decembrske podatke ministrstva bo v letošnjem šolskem letu poklicno in splošno maturo opravljalo predvidoma nekaj več kot 16.000 dijakov. Maturante bodo cepili s cepivom AstraZeneca, mlajše od 18 let - med prijavljenimi je takih le 47 - pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Na Primorskem se je za cepljenje odločilo 412 maturantov in 33 zaposlenih.

Potem ko je vlada v prenovljeno nacionalno strategijo cepljenja v prednostne skupine uvrstila tudi maturante, ti niso imeli veliko časa za razmislek. Dominik se je odločil, da se bo cepil: "Eden izmed glavnih razlogov je, kot so nam povedali, da smo za maturo varni. Kdor bo v času mature zbolel, je ne bo mogel opravljati, ampak bo pisal v jesenskem roku. /.../ in drugič, ker bom potem celo poletje varen in bom s potrdilom o cepljenju lahko prečkal meje in podobno."

Hitro so se odzvali tudi v zdravstvenih domovih, je povedala pomočnica direktorja za zdravstveno nego Zdravstvenega doma Koper, Vanja Kosmina Novak: "Glede na to, da je ta informacija prišla izredno pozno, in sicer v petek, smo se za hitrejšo izvedbo povezali z Uradom za družbene dejavnosti in prek ravnateljev zbrali sezname."

V obalnih zdravstvenih domovih so prejeli 127 prijav dijakov, na severnem Primorskem se jih je odzvalo 285. Cepili jih bodo v petek popoldan, pojasnjuje koordinatorica cepljenja v ZD Nova Gorica, Mojca Vidic: "Maturante bomo cepili v petek popoldan, ko zaključijo pouk. Stranske učinke bodo lahko 'predelali' čez vikend in se v ponedeljek vrnili v šolske klopi."

Pri tem Miran Saksida, direktor Šolskega centra Nova Gorica, ki združuje pet šol oz. 620 dijakov, opozarja na neusklajenost informacij, ki jih dobivajo z ministrstev in nesprejemljive razlike med dijaki: "Pojavila so se navodila, da naj bi javljali samo podatke za maturante, torej tiste, ki bodo letos zaključili šolanje v okviru splošne in poklicne mature, nekako so pa vsi pozabili na dijake, ki bodo letos zaključili srednje poklicno izobraževanje in bi morali opraviti zaključni izpit." Takih je samo v njihovem šolskem centru 200. Kljub pozivu seznama dijakov zdravstvenemu domu niso javili, saj menijo, da za to nimajo zakonske podlage.

Mariša Bizjak