Nova tragična nesreča v bližini kajak centra Solkan. Foto: Mojca Dumančič
Nova tragična nesreča v bližini kajak centra Solkan. Foto: Mojca Dumančič

Na reki Soči v Solkanu se je v sredo popoldan pri Kajak centru ponovno zgodila tragična nesreča z utopitvijo dečka. Iz novogoriške policije so sporočili, da ga je reka odnesla v smeri proti državni meji z Republiko Italijo. Na kraj nesreče so nemudoma prišli gasilci, potapljači, reševalci in člani enote za hitre intervencije, ki so dečka uspeli potegniti iz Soče, vendar je bilo oživljanje žal neuspešno.

Novogoriški župan Klemen Miklavič, ki si že od lanske tragične nesreče prizadeva, da bi skupaj z državo, ki je tudi pristojna za upravljanje in varnost na reki Soči, preprečili takšne tragične nesreče, povedal, da se je Nova Gorica znova ovila v črnino: "Najprej so moje misli s starši. Zelo mi je žal. Izrekel sem jim že pisno sožalje. Tragično, da se to dogaja v naši občini. Gre za mlada življenja. Nova Gorica se je spet ovila v črnino. Žal že drugo leto zapored."

Ravno v tem tednu so namestili varnostno jeklenico čer reko Sočo pri starem jezu v Solkanu, vendar naj bi se deček po neuradnih podatkih utopil na koncu kajakaške proge.

"Soča je nevarna reka. Ne verjamem, da bi jo s še večjimi varnostnimi ukrepi lahko stoodstotno zavarovali, zlasti ko gre za šport."

Deček naj bi bil član Kajak kluba Soške elektrarne, nesreča pa naj bi se zgodila po treningu. Pretresena domačinka, ki smo jo srečali ob Soči, meni, da se takšnih nesreč ne da preprečiti:

"Nemogoče je tako zavarovati, da bi bilo vse stoodstotno varno. Tudi če postavijo ne vem kakšne varnostne ukrepe, zvočno signalizacijo in drugo. To je človeška usoda, ki se je ne da preprečiti. Žal tako ugotavljam. Sem domačinka, 60 let že živim tukaj. Moji otroci so se vedno kopali tukaj in mislim, da kljub vsem varnostnim ukrepom tega ne bomo preprečili. Tudi če bomo reko zaprli. Posamezniki bodo še vedno skočili vanjo."

Pristojni naj bi še pojasnili podrobnosti tragične utopitve dečka, ki se je zgodila še ne eno leto po nesreči, ko je med kopanjem vodostaj reke nenadoma narasel in s sabo odnesel 10-letnega fanta.