Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvi dan novih ukrepov pri prehajanju meje, ko morajo tudi delovni migranti brez dokazila o cepljenju ali prebolelosti vnovič predložiti negativni test na koronavirus, na testirnih mestih v Novi Gorici ni bilo gneče. Izvajalci hitrih testov to pripisujejo dejstvu, da se je veliko oseb že cepilo, in da smo sredi poletja, ko je veliko ljudi na dopustu.

Na nekdanjem mejnem prehodu v Solkanu ni več takšne gneče, kot je bila pred časom, nam je povedal Tej Rožman iz zavoda Zdravje. Dnevno opravijo od 300 do 400 hitrih testov, ki so brezplačni. Novost na tem testirnem mestu je, da ni več namenjen le dnevnim delovnim migrantom in drugim, ki prečkajo mejo. "Testirajo se lahko vsi državljani Slovenije, to delamo v torek, četrtek in petek od 8h do 18h . Večina zaradi prehoda meje, pa tudi zaradi Hrvaške. Z novim odlokom lahko v lekarnah natisnejo potrdilo. Se pridejo testirat, gredo v lekarno, tam plačajo 2 evra in dobijo potrdilo za Hrvaško."

Zakaj se testira, smo vprašali eno od udeleženk. "Ker nam je pot v Gorico v Italiji isto, kot bi šli v center v Novo Gorico. Se mi zdi nesmiselen ta ukrep, ker gremo za dve uri."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Da gre za neprimeren ukrep na tem območju, se strinja tudi novogoriški župan Klemen Miklavič. "Žal tudi tokrat vlada ni videla, da na njenem zahodnem delu življenje poteka v čezmejni enotni regiji, kjer ljudje prečkajo mejo večkrat na dan. Ko se načrtujejo ukrepi, naj se upošteva to kot posebnost, žal ne moremo vladi tega dopovedati."

Nova pravila glede tranzita in mednarodnega transporta, ko bodo morali po 15. avgustu tudi slednji izpolnjevati PCT pogoj, pa se poznajo v novogoriškem cepilnem centru. Vodja zdravstvene nege v novogoriškem zdravstvenem domu, Mojca Vidic: "V zadnjih dveh dneh nas je klicalo veliko podjetij, ki se ukvarjajo s prevozništvom; veliko se jih je odločilo za cepljenje, vsi bi radi do konca naslednjega tedna to opravili."

Vidičeva dodaja, da bodo poskušali vsem to tudi omogočiti.