Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Sprva je bil začetek predorskih del predvidena konec avgusta, a se to tudi zaradi urejanja dokumentacije in epidemičnih razmer ni zgodilo. Danes pa naj bi kopanje le začeli ob dveh portalih – torej vhodih v predora – prvem pri Dekanih in drugem pod Tinjanom. Pred Dekani so sprva nameravali utrditi regionalno cesto, saj bo predor potekal pod njo, a so zdaj zaradi želja krajanov, ki živijo ob cesti, izbrali drugo tehnično rešitev.

V projektnem podjetju ocenjujejo, da bodo delavci čez dva tedna že dovolj globoko v predoru, da bodo, kot veleva običaj, v cevi namestili kip sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Ali imajo izvajalci delavne sile za vsa t.i. napadna mesta ob vseh predorih sploh dovolj? Na Zavodu za zaposlovanje in kadrovski agenciji Adecco je še vedno objavljenih več kot 100 prostih mest – med drugim tudi za delavce v predorih in voznike težke mehanizacije.

2TDK je nedavno izbral in potrdil edinega ponudnika Kolektor CPG, da bo poskrbel za izkopani material, ki ga ne bodo uporabili pri gradnji. Odlagali ga bodo v tri kamnolome na Primorskem. Material je, kot kaže, mogoče tudi odkupiti: Luka Koper bo denimo kupila nekaj fliša, ki ga potrebuje pri svojih infrastrukturnih naložbah.