Za zdaj je znano le to, da je letalo vzletelo v Bovcu in je bilo namenjeno proti Brniku. Foto: Mariša Bizjak Foto:
Za zdaj je znano le to, da je letalo vzletelo v Bovcu in je bilo namenjeno proti Brniku. Foto: Mariša Bizjak Foto:
nesreča letala bovec
Hekilopter se je odpravil na Krasji vrh, kamor so odpeljali opremo za razrez letala. Foto: Mariša Bizjak
letalska nesreča bovec
Preiskava letalske nesreče še traja. Foto: Mariša Bizjak

Okoliščine nesreče še niso znane, po nekaterih navedbah je v času izginotja letala, ki je vzletelo iz Bovca in je bilo namenjeno proti Brniku, območje ravno prehajala vremenska fronta z močnim dežjem. Letalo je nekaj minut pred 20. uro, torej tik preden je izginilo z radarskih zaslonov, poslalo klic na pomoč.

Razbitine letala so našli nekaj minut pred eno uro zjutraj na težko dostopnem območju Mrzle doline pod Krasjim vrhom. Nihče izmed treh ljudi na letalu nesreče ni preživel. Gre za slovenske državljane, po nekaterih navedbah za 32-letnega pilota in še dva sopotnika. Vsi trije naj bi bili doma v okolici Murske Sobote. Polet z letalom pa naj bi bilo darilo za rojstni dan.

Pilot je bil po naših informacijah 32-letni inštruktor športnega motornega letenja s profesionalno licenco, ki jo je pridobil pred kratkim. Bil je velik ljubitelj letalstva. Za usodni polet z obema prijateljema so letalo Piper Warrior najeli na Brniku in hoteli leteti do Bovca, a jih je najverjetneje ujela fronta, ki je niso uspeli prebiti. Po ocenah nekaterih pilotov je na povratku verjetno prišlo do poledenitve kril letala, podobno kot v julijski nesreči pri Ajdovščini, ko so umrli štirje nemški državljani.

V iskanju sta sodelovala vojaški in policijski helikopter, na terenu pa so bili gorski reševalci iz Tolmina in Bovca. Na kraj so prihiteli tudi bovški gasilci, ki so policistom pomagali zavarovati območje.

Policija je kraj nesreče zavarovala, na uraden odgovor, zakaj je letalo strmoglavilo, bo treba še počakati, saj preiskava še ni končana.

Mariša Bizjak spremlja dogajanje na letališču v Bovcu. Tam se je pogovarjala z Mirom Bozjo, poveljnikom gasilske zveze Bovec.

Mariša Bizjak je za nekaj več informacij o razmerah, v katerih je letelo športno letalo, vprašala še predsednika Aerokluba Bovec Dejana Kavčiča.