Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Uroš Ilić in predsednik uprave Dimitrij Zadel. Foto: RTV Slovenija/Elen Batista Štader
Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Uroš Ilić in predsednik uprave Dimitrij Zadel. Foto: RTV Slovenija/Elen Batista Štader

Nadzorni svet Luke Koper soglaša s strategijo in akcijskim načrtom za ureditev zaposlovanja zunanjih delavcev, ki ju je pripravila uprava. 300 delavcev bo Luka zaposlila, prav toliko bi jih potrebovali za delo prek agencij, 500 pa jih bo zaposlenih zunanjih pogodbenih podjetij. Uresničitev takšnega tristebrnega modela naj bi Luko stala približno 9 milijonov evrov.

Če danes v pristanišču dela le 48 odstotkov zaposlenih iz podjetja Luka Koper, bi bilo takih po novem modelu 61 odstotkov. Ostali bi bili še vedno zunanji - torej agencijski in pogodbeni.

O podrobnih rokih predsednik uprave še ni želel govoriti, saj morajo pogovori s sedanjimi izvajalci pristaniških storitev (IPS), teh je več kot 30, še steči: "Naš načrt je do konca septembra, dopuščamo pa možnost – ker je precej kompleksen projekt – da bo to do konca leta. Tako agencije kot zunanje pogodbene izvajalce bomo izbirali na javnem razpisu. Vsak bo imel možnost se prijaviti, bodisi kot agencija, če ima to licenco, bodisi kot podjetje. Kriteriji bodo znani in jasno objavljeni v razpisu."

Razpis za okoli 300 delavcev, ki jih bo po novem zaposlila Luka Koper, bodo predvidoma objavili poleti. Avtomatična zaposlitev delavcev sedanjih IPS-ov, ponavlja Zadel, ne bi bila zakonita.

Nadzorni svet se je strinjal s predlogom posvetovalnega telesa, v katerem sta tudi sindikat in svet delavcev, da bo plačilo pogodbenih delavcev ob enakih pogojih takšno, kot ga bodo prejemali zaposleni v Luki. Nadzornik in sindikalist Mladen Jovičić: "Vztrajamo, da je akcijski načrt na drugem stebru, kjer gre za agencijsko delo, čim bolj začasen in da se delež agencijskih delavcev intenzivno zmanjšuje v naslednjem obdobju, torej v letu 2019, eventualno tudi v letu 2020, oziroma da se privede na najmanjšo možno mero."

Stroški dela bodo po uresničitvi narasli za okoli 9 milijonov evrov letno.

Prispevek Tjaše Škamperle: