Nagrajenci. Med njimi dobitniki zlatih priznanj iz podjetij Nord Drinks, Glossiq, Pipistrel, Kolektor in Mahle, ki so se zadnja štiri uvrstila tudi na tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni. Foto: Radio Koper
Nagrajenci. Med njimi dobitniki zlatih priznanj iz podjetij Nord Drinks, Glossiq, Pipistrel, Kolektor in Mahle, ki so se zadnja štiri uvrstila tudi na tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni. Foto: Radio Koper

Največja motivacija za inovacije ni plača, ampak podporno okolje, pravi predsednik upravnega odbora severnoprimorske gospodarske zbornice Julijan Fortunat: "Govorim o razvojnih laboratorijih, o merilni opremi, o izdelkih, ki morajo konkurirati na svetovnih trgih. In podjetja, ki imajo te pogoje urejene, so med zmagovalci." Za izbor nagrajencev imajo člani komisije določen protokol, je povedal Tine Cencič, ob tem pa šteje tudi še to: "Kar se vidi kot neke iskrice v očeh, koliko se je inovacijska ekipa potrudila. V letošnjem letu smo bili pozitivno presenečeni, ker je bilo res veliko dobrih inovacij, prebojnih."

Med petimi izbranci so se zlata veselili tudi v podjetju Nord Drinks z gazirano alkoholno pijačo brez sladkorja in sladil ter inovativnim postopkom. Soustanoviteljica Romina Gerbec: "Naključno sem se pogovarjala z nekim Američanom, ki mi je povedal, da je leta 2019 v Ameriki ta kategorija pijač eksplodirala, da je tako popularna, da ne morejo zalagati ameriškega trga." In v enem letu so imeli produkt v pločevinki, še pove Gerbecova.

Podjetje Glossiq pa je komisijo prepričalo z virtualnim pomočnikom v svetu lepote, ki olajša tudi rezervacije v salonih. Direktor Iztok Pavlin: "Trenutno rezervacija poteka tako, da moraš poklicati, pisati maile, potem je pink ponk komunikacija, lahko pa to narediš na en klik vse skupaj."

Da so priznanje za prvo popolnoma električno letalo na svetu pričakovali, je povedala Maja Lovko iz Pipistrela: "Smo podjetje, ki diha inovativnost in mislimo tudi delati v tej smeri naprej. Zagotovo ni zadnjič, da nas vidite ob taki priložnosti."

Direktorica urada za intelektualno lastnino Karin Žvokelj pa je poudarila, da imajo podjetja, ki inovirajo in tudi zaščitijo svoje inovacije, višji prihodek na zaposlenega. "In sicer kar za 20 odstotkov. In nenazadnje se je pokazalo, da imajo za 19 odstotkov višje plače v teh podjetjih." Za Severnoprimorsko regijo pa je spodbuden podatek, da je območna zbornica v teh 20 letih podelila kar 236 priznanj za inovacije.