Predstavitev vremenske hišice na tekmovanju POPRI. Foto: Radio Koper/Primorski tehnološki park
Predstavitev vremenske hišice na tekmovanju POPRI. Foto: Radio Koper/Primorski tehnološki park
www.geniusolympiad.org
Foto: Radio Koper/www.geniusolympiad.org

Dve zmagovalni ekipi letošnjega vseslovenskega podjetniškega tekmovanja POPRI, ki ga organizira primorski tehnološki park, sta bili izjemno uspešni tudi na nedavnem mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad v Združenih državah Amerike. Poslovna ideja Vremenska hišica je prejela zlato, Zrolanka pa bronasto priznanje.

Med več kot 140 podjetniškimi idejami na letošnjih Poprih, je komisija med srednješolskimi kot najboljšo poslovno idejo prepoznala Vremensko hišico - merilnik PM delcev skupine dijakov Gimnazije Vič Zamisel so predstavili tudi na mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad v ZDA, kjer je tekmovalo skoraj 1700 idej in si v svoji kategoriji prislužila najvišje zlato priznanje. Kaj je bistvo svetovno nagrajene Vremenske hišice pojasnjuje : "Hiška, ki meri temperaturo, vlako, tlak in PM delce na neki lokaciji. Delci so zelo škodljivi, v Sloveniji so zelo aktualni inso nevarni otrokom, starejšim in astmatikom. In naša končna vizija je povezava vseh prodanih hiš po celotni Sloveniji, da ustvarimo mrežo aktualnih in preteklih podatkov o kvaliteti zraka."

Zložljivi blazinici za sedenje v naravi Zrolanki, s katero se je Lejla Majkič z novomeške ekonomske šole na Poprih uvrstila na drugo mesto pa so na mednarodnem tekmovanju prisodili bronasto priznanje. Slovenski dijaki so s svojimi izvirnimi zamislimi na prestižnem tekmovanju skupno prejeli kar pet priznanj. Vse to brez dvoma potrjuje inovativnost in izvirnost slovenskih srednješolcev in njihovih mentorjev. Spomnimo, da si je na lanskem tekmovanju drugo mesto prislužila zmagovalna poslovna ideja Poprov Butič Čbela.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik: